Industrija jekla je kamen spotike med Kitajsko in EU-jem. Foto: Reuters
Industrija jekla je kamen spotike med Kitajsko in EU-jem. Foto: Reuters

Če bo tudi Evropska komisija sprejela takšno stališče, po mnenju tukajšnjih analitikov ni izključeno, da bo Kitajska sprejela določene povračilne ukrepe.

Status tržnega gospodarstva, ki ga je Kitajski doslej v okviru Svetovne trgovinske organizacije priznalo 80 držav, je pomemben zato, ker je proti takšni državi mnogo težje kot doslej uveljavljati protidumpinške ukrepe. Glavni predmet nesoglasij so veliki proizvodni viški v določenih kitajskih industrijah, predvsem v industriji jekla.

Peking zanika subvencije
Po trditvah evropskih proizvajalcev kitajske železarne proizvedejo dvakrat tolikšno količino viškov jekla, kot znaša celotna proizvodnja jekla v EU-ju. Kitajska naj bi vsako tono jekla, ki jo izvozi, subvencionirala s 55 dolarji, kar v Pekingu ostro zavračajo.

Države EU-ja so sicer lani uvozile iz Kitajske za nekaj več kot pet milijard dolarjev jekla. Njegove cene so v zadnjem času poskočile za okoli 20 odstotkov, kljub temu pa so evropske železarne še vedno v minusu, zaradi česar naj bi bilo ogroženih okoli 350 tisoč delovnih mest. Na Kitajskem bo letos samo zaradi zmanjšanja proizvodnih kapacitet v železarnah ob delo koli pol milijona delavcev.

Kitajska bo status tržnega gospodarstva v okviru svetovne trgovinske organizacije samodejno dobila decembra letos. Kitajski analitiki ocenjujejo, da utegne kitajska vlada, če spor v kratkem ne bo rešen, uvesti na uvoz hrane, rezervnih delov in avtomobilov iz držav EU-ja dodatne carine, kar bi zelo prizadelo evropski izvoz na Kitajsko.