Sedež Evergranda v Hongkongu. Foto: Reuters
Sedež Evergranda v Hongkongu. Foto: Reuters

Prvič po 4. oktobru se je v četrtek na hongkonški borzi vnovič trgovalo z Evergrandovimi delnicami, ki pa so po spodletelem poskusu prodaje ene od enot konglomerata padle za več kot 10 odstotkov, poroča AFP. Ob novici o neuspeli prodaji je Evergrande sporočil, da morda ne bo zmogel izpolniti vseh finančnih obveznosti.

Konglomerat je želel za 2,58 milijarde dolarjev prodati 50,1-odstotni delež v enoti za nepremičninske storitve. Kupec naj bi bila hongkonška nepremičninska družba Hopson Development Holdings, s prodajo pa bi Evergrande ublažil svoje likvidnostne težave. Evergrande in Hopson se medsebojna krivita za propad prodaje.

To je že drugi poskus prodaje, potem ko je Evergrande prejšnji teden skušal za 1,7 milijarde dolarjev prodati enoto podjetja v Hongkongu, a ni našel kupca.

China Evergrande Group je nato zagotovila podaljšanje neizplačane obveznice, je sporočil finančni ponudnik REDD. Evergrandu je uspelo doseči več kot trimesečno podaljšanje zapadlosti obveznice v višini 260 milijonov dolarjev, ki jo je izdalo podjetje Jumbo Fortune Enterprises. Predsednik Evergranda Hui Ka Yan naj bi v obveznico, vezano na stanovanjski projekt, vložil tudi osebno bogastvo, da bi zagotovil dokončanje projekta.

300-milijardni dolg

Družbo Evergrande bremeni okoli 300 milijard dolarjev težek dolg, vlagatelji pa se bojijo, da bi morebiten propad podjetja močno zamajal širše kitajsko gospodarstvo.

Glede Evergranda se je pretekli teden prvič oglasila tudi kitajska centralna banka in ocenila, da so tveganja, ki jih težave kitajskega nepremičninskega konglomerata Evergrande predstavljajo za širši finančni sektor, obvladljive.