Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavni razlog za rekordno inflacijo so predvsem visoke cene energije. Na letni ravni so k inflaciji največ prispevale cene energije, ki so se zvišale za 41,9 odstotka. Rast cen energije se je v primerjavi s septembrom, ko je bila 40,7-odstotna, tako pospešila. Sledile so cene hrane, alkohola in tobaka, ki so se oktobra povečale za 13,1 odstotka in s tem za 1,3 odstotne točke bolj kot septembra.

Neenergetske industrijske dobrine so se podražile za šest odstotkov, kar je za 0,5 odstotne točke več kot septembra, storitve pa za 4,4 odstotka, potem ko je bila septembra rast 4,3-odstotna, je še objavil Eurostat.

Največja rast BDP-ja na Švedskem

Gospodarska rast je bila v tretjem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi tako v območju evra kot EU-ju po sezonsko prilagojenih podatkih 0,2-odstotna, na letni ravni pa 2,1-odstotna v evrskem območju in 2,4 odstotna v EU-ju.

V drugem letošnjem četrtletju je bila rast BDP-ja v območju evra 0,8-odstotna, v EU-ju pa 0,7-odstotna.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, je v tretjem četrtletju največjo rast BDP-ja imela Švedska (+0,7 odstotka), sledile so Italija (+0,5 odstotka), Portugalska in Litva (obe po 0,4 odstotka).

Padce so zaznavale Latvija (-1,7 odstotka), Avstrija in Belgija (obe po -0,1 odstotka).
Na letni ravni so vse države razen Latvije (-0,4 odstotka) dosegale gospodarsko rast, so še zapisali na Eurostatu.