Za sanacijo podjetij je pristojna vlada, je dejal Fabijan, ki meni, da je podjetjem, ki imajo perspektivo, potrebno pomagati z garancijo. Foto: BoBo
Za sanacijo podjetij je pristojna vlada, je dejal Fabijan, ki meni, da je podjetjem, ki imajo perspektivo, potrebno pomagati z garancijo. Foto: BoBo

Kot je ob robu današnjega posveta Gospodarske zbornice Slovenije o razdolževanju podjetij dejal Fabijan, je BS pripravil strategijo prenosa terjatev na družbo za upravljanje terjatev, t. i. slabo banko. Potrdil je, da je bila njihova ideja tudi trifazni postopek prenosa terjatev, po katerem bodo najprej prenesene terjatve, ki najbolj bremenijo banke. To bo pomembno očistilo bilance bank, je dejal.

Za slabo banko bo pomembno, da postopke čim prej operacionalizira in skuša iz zavarovanj terjatev ustvariti denarni tok, je dejal Fabijan. "Samo to je tisto, kar bo dejansko kazalo na učinkovitost teh ukrepov," meni namestnik guvernerja BS-ja.

Pomen pravosodja
Za to, ali bo slaba banka dobro delovala, pa bo ključna učinkovitost pravosodnega sistema, je dejal. Zato so pripravili več pobud tudi na zakonodajnem področju, med drugim postopke zunajsodne poravnave in spremembe insolvenčne zakonodaje, je še dodal Fabijan.

Za sanacijo podjetij je sicer pristojna vlada, je dejal, a na BS-ju so, kot je dejal Fabijan, konec aprila sprejeli ustrezne podzakonske akte, ki bodo omogočili nadzor. Če bo država podjetjem pomagala z garancijami, jih bo treba transparentno objaviti in nadzirati skozi denarne tokove. Če cilji ne bodo realizirani, bo treba takoj pristopiti h korektivnim ukrepom, je opozoril Fabijan.

Kot so pokazali izračuni BS-ja, bi nadaljevanje stečajev dobro stoječih podjetij zelo negativno vplivalo na finančno konsolidacijo in bi izničilo druge napore. Zato je Fabijan prepričan, da je treba podjetjem s perspektivo pomagati z garancijo. Izpostavil je tudi pomembnost vprašanja privatizacije gospodarstva in pritok tujega kapitala, pri čemer bo po njegovih besedah potrebno sodelovanje vseh.