Guverner Zveznih rezerv Jerome Powell je nepričakovano sporočil, da so obresti v ZDA od današnjega dne nižje za pol odstotne točke. Foto: Reuters
Guverner Zveznih rezerv Jerome Powell je nepričakovano sporočil, da so obresti v ZDA od današnjega dne nižje za pol odstotne točke. Foto: Reuters

Le redkokdo je pričakoval, da bo Fed v strahu pred recesijo ukrepal že pred redno marčevsko sejo (17.–18. marca). Na izrednem zasedanju je namreč najpomembnejša centralna banka na svetu zadnjič obresti znižala na vrhuncu finančne krize leta 2008. Tokrat so jo h takojšnjemu odzivu prisilila gospodarska škoda, ki nastaja zaradi novega koronavirusa. OECD je zaradi širjenja koronavirusa znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti s prejšnjih 2,9 na 2,4 odstotka.

"Podlage ameriškega gospodarstva ostajajo trdne, vendar pa koronavirus predstavlja razvijajoče se tveganje za gospodarsko dejavnost," je Fed zapisal na svoji spletni strani.

Dopoldne so države G7 po telekonferenci sporočile, da so pripravljene uporabiti "vse primerne ukrepe", tudi fiskalne, za omilitev gospodarskih posledic izbruha novega koronavirusa. Finančnih trgov to sporočilo ni prav prepričalo, Fedovo izredno ukrepanje pa: delniški indeks Dow Jones se je v hipu zavihtel dobrih 500 točk višje in se povzpel nad 27 tisoč točk, res pa je, da se je nato ta elitni indeks spet obrnil navzdol in bil poldrugo uro pozneje pri okrog 26.100 točkah za dva odstotka pod izhodiščem.

Prejšnji teden je Dow Jones padel za 12 odstotkov, kar je bil največji tedenski padec po letu 2008.