Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred nami so prvomajske počitnice, zaposleni jih lahko s samo tremi dnevi dopusta raztegnejo v kar devet dni. Številni načrtujejo potovanja ali vsaj krajše izlete – kam in kako, bo odvisno tudi od vremena. So pa prihajajoči prazniki lahko tudi znanilec poletne turistične sezone. Kaže precej dobro, je v oddaji Ob osmih napovedal Fedja Pobegajlo, ki se te dni udeležuje kongresa evropskega turističnega združenja v Budimpešti.

"Na podlagi poslovanja v slabih prvih štirih mesecih, predvsem pa rezervacij za naprej, kaže precej dobro. Na prihodkovni ravni se bo predvidoma nadaljevala rahla rast. Dobro kaže tudi glede narodnostne strukture gostov. Razmerje med prenočitvami domačih in tujih se je zelo hitro vrnilo na takšno, kot je bilo pred korono, torej približno 3 prenočitve tujih gostov na eno domačih, največ prispevajo gostje iz vseh okoliških držav, kamor smo tudi zelo intenzivno usmerili promocijo ter marketinško-prodajne dejavnosti. Gre za trge, od koder se gostje lahko k nam pripeljejo z avtomobili: Nemčija, Italija, Avstrija, Češka, Nizozemska, Hrvaška, Madžarska in tako naprej. Iz oddaljenejših trgov pa zaznavamo zelo lepo vrnitev gostov iz Amerike, iz Azije še ne. Podobno opažajo v drugih evropskih državah. Ti trgi se še niso postavili na noge.

" Če ne bo nekih nepredvidljivih okoliščin, kot je bil na primer covid, Pobegajlo še naprej pričakuje zmerno rast turizma. "Turizem je trdoživa dejavnost, ki si hitro opomore."

Ustvarjanje spominov

Gostu je treba ponuditi več kot le posteljo in krožnik. Pomembna je ponudba dodatnih storitev v sodelovanju z lokalnim okoljem, lokalno kulinariko. "Zakaj si je slovenski turizem po covidu tako hitro opomogel? Ker so se spremenili motivi turističnega bivanja. Zdaj gost išče naravo, aktivno, zdravo in zeleno preživljanje dopusta." Pobegajlo opozarja na zeleno shemo slovenskega turizma. Del tega je tudi vse bolj priljubljen glamping. "Gost išče nekaj novega, neko doživetje. Turizem je zbiranje spominov za prihodnost. Vsak želi nekaj drugega, novega. Turistični delavci moramo to ponuditi."

Boljše plače in pogoji dela

Kader v turizmu je velik izziv, ne samo v Sloveniji, tudi drugje, tudi ne samo v turizmu, ampak v vseh panogah, opozarja Pobegajlo. "Covid je zadeve še nekoliko zaostril. Zaposleni so kljub dobrim ukrepom države iskali delo drugje. Me pa zelo veseli, ko naši člani poročajo, da se zdaj v turizmu spet zaposlujejo tudi iz drugih panog. Bistveno so se namreč izboljšali pogoji dela v panogi, višje so tudi plače, regres."

Prav kadrom bo tudi v prihodnje treba nameniti veliko pozornosti, pravi Pobegajlo, in sicer na področju izobraževanja, promocije panoge med mladimi. V preteklih letih je bilo veliko zamujenega. V turističnih podjetjih se zavedajo tega in po najboljših močeh izboljšujejo položaj svojih zaposlenih. "Mlajše generacije zaposlenih so drugačne, pričakujejo več, predvsem na področju delovnega časa. Želijo si več prostega časa. Temu se podjetja prilagajajo z drugačno organiziranostjo dela, drugačnim obratovalnim časom."

Več v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Fedja Pobegajlo: Obeta se dobra turistična sezona