Italijanski avtoprevoznik se je izkazal kot rešitelj tako Chryslerja kot Opla. Foto: EPA
Italijanski avtoprevoznik se je izkazal kot rešitelj tako Chryslerja kot Opla. Foto: EPA
Fiat na pomoč še Oplu

Vodja Fiata Luca Cordero di Montezemolo je povedal, da bo Opel Fiatov idealni partner in da je prevzem izjemna priložnost, združitev obeh pa naj bi oblikovala zelo močno skupino. Vodja uprave Fiata Sergio Marchionne se bo v ponedeljek sešel z nemškima ministroma za gospodarstvo in zunanje zadeve ter z njima razpravljal o prevzemu.

Marchionne je v intervjuju za Financial Times povedal, da bi bil Fiatov prevzem Opla "zakon, sklenjen v nebesih".

Vlada Oplu na pomoč le z vlagatelji
Opel, ki je sicer v lastništvu ameriškega General Motorsa, je pred kratkim sporočil, da potrebuje 3,3 milijarde evrov, da bi se rešil iz finančnih težav, v katere je zašel v gospodarski krizi. Nemška vlada je upravi nemškega prevoznika povedala, da ga ne namerava reševati, in ga pozvala, naj si za reševanje težav najde vlagatelja, ki pa mu bo vlada dala državno pomoč.

Nemški minister za gospodarstvo Karl-Theodor zu Guttenberg je povedal, da bo moral vsak potencialni vlagatelj predstaviti natančen načrt prevzema, po katerem bi ostale odprte vse Oplove tovarne, saj bi bil le tako upravičen do državne pomoči.

Franz kritičen do prevzema
Predsednik upravnega odbora Opla Klaus Franz je že prejšnji teden povedal, da se s Fiatom dogovarjajo o prevzemu, a je bil do njega zelo kritičen, saj je prepričan, da si želi Fiat s prevzemom le zagotoviti jamstva za svoje dolgove in likvidnostne težave, kar naj bi ogrozilo številna delovna mesta v Nemčiji.

Fiat na pomoč tudi Chryslerju
Fiat se že dogovarja o partnerstvu tudi z ameriškim proizvajalcem Chrysler, ki ga je prav tako močno prizadela gospodarska kriza. Dogovor o partnerstvu s Fiatom je bil ob odpisu dolgov upnikov in ob dogovoru s sindikatom delavcev eden izmed treh pogojev, ki jih je ameriška vlada postavila Chryslerju, če ta želi dobiti njeno pomoč.

B. T.

Fiat na pomoč še Oplu