Na ministrstvu za finance zagotavljajo, da so naši prihranki še varni. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu za finance zagotavljajo, da so naši prihranki še varni. Foto: MMC RTV SLO
Mojmir Mrak o finančni krizi

S to ugotovitvijo, ki temelji na podatkih in analizah Banke Slovenije, se je ministrstvo za finance odzvalo na razmere na finančnih trgih. Tudi ekonomist Mojmir Mrak meni, da napovedim banke Slovenije lahko verjamemo, oziroma so te varne, kolikor je varen celoten finančni sistem.

Na vprašanje, če kriza lahko doleti tudi trdno podjetje, je Mrak za TV Slovenija dejal, da padajo tudi tečaji dobrih podjetij, saj gre za panično reakcijo teh, ki na borzi delujejo. Isto po njegovih velja za naša podjetja. Poleg tega se kriza ne širi le skozi sporne naložbe, dejavnik, ki pri tem vpliva, je tudi nezaupanje med bankami, še meni Mrak.

Kaj čaka EU?
Podobno kot slovenski finančni minister za bančne trge Evropske unije ocenjujejo v Združenju evropskih bank, kjer na evropski ravni ne vidijo takšnih težav, kot smo jim priča v ZDA. Kot poudarjajo, se v EU-ju ne morejo ponoviti razmere na trgu posojil, kakršne so v ZDA, saj so posojila v Uniji zavarovana, ta zavarovanja pa so pozavarovana. V EBF-ju tudi pozdravljajo ukepe ameriške vlade za umiritev razmer ter ukrepe evropskih vlad, zlasti Beneluksa v primeru finančne skupine Fortis.

Šrot: Kriza bo prizadela vse
Drugačnega mnenja pa je prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je prepričan, da je finančna kriza tako globoka in močna, "da se iz nje cel svet, Evropa in tudi mi, lep čas ne bomo izvlekli". Kriza se nas še ni dotaknila, a vemo, da se nas bo, je dodal in navedel primer višjih obrestnih mer. "Zavedamo se, da bo ta kriza prizadela vsa podjetja, vso ekonomijo in tudi vse posameznike," je sklenil.

Mojmir Mrak o finančni krizi