Gorenjska banka potrebuje novo dokapitalizacijo. Foto: BoBo
Gorenjska banka potrebuje novo dokapitalizacijo. Foto: BoBo

Zato je mogoče, da bo nujen tudi drugi krog vlagateljev. Na primeru podjetja Merkur razkrivamo revizijo hiše Deloitte, ki poleg sporne prakse menedžerjev razkriva nezakonito ravnanje bankirjev. Dve leti po bančni sanaciji, ko smo v banke vložili skoraj pet milijard evrov, pa na zatožno klop ni sedel še noben bankir.
Deloittova revizija razkriva zgodbo teh dveh oseb, nekdanjih predsednikov uprav Gorenjske banke Gorazda Trčka in Merkurja Bineta Kordeža. Pisalo se je leto 2008. Gorenjska banka zaradi zakonskih omejitev ne more več financirati velikopoteznega prevzema Merkurja, ta je namreč že preveč zadolžen. Zato si vodilna - Kordež in Trček - domislita obvod. Namesto Merkurju Gorenjska banka denar - gre za osem milijonov evrov - posodi Gorenju, ki ga ta nato takoj plasira Merkurju.

A za prevzem je denarja premalo, zato najdeta še eno podjetje. Leta 2009 Gorenjska banka posodi milijon evrov Alposu, ki ga ta takoj posreduje Merkurju. Pa še vedno ni dovolj. Gorenjska banka zato prek obvodnega podjetja GBD odobri še šest milijonov evrov, ki ga Merfin porabi za neuspešni prevzem Merkurja. In prav ta primer je policijo najbolj zbodel v oči.
Darko Majhenič iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je pojasnil: "V konkretnem primeru smo podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja in pomoči k napeljevanju k temu dejanju. Ugotovljeno je bilo, da je v nasprotju z bančno zakonodajo osumljeni bančnik na začetku leta sklenil posel in omogočil obvodno financiranje ..."
Policija je zoper bančnike podala 89 kazenskih ovadb za nastalo škodo 270 milijonov evrov. Specializirano državno tožilstvo je nato izdalo štiri obtožnice zoper 10 bančnikov. Dve leti po bančni sanaciji sodbe nismo še dočakali. Z zlorabami bančnikov se ukvarja tudi državnozborska preiskovalna komisija, ki pa je, kot kaže, brezzobi lev. "Preiskovalna komisija je naletela na veliko oviro. Preiskovalna sodnica Deša Cener onemogoča vpogled in zaseg dokumentacije NLB-ja, Abanke in Factor banke," je dejal Anže Logar iz SDS-a.
Kot kaže, bomo na odgovornost bančnikov morali še počakati, pravzaprav se zdi, da smo v ihti po kaznovanju menedžerjev pozabili, da ti brez bančnikov svojih mahinacij sploh ne bi mogli izvajati.