Proračunski prihodki so višji za skoraj sedem odstotkov, odhodki pa za dobra dva odstotka. Foto: Reuters
Proračunski prihodki so višji za skoraj sedem odstotkov, odhodki pa za dobra dva odstotka. Foto: Reuters

"Mislim da ne, proračun smo izvrševali in načrtovali na način, da smo upoštevali vse informacije, ki smo jih lahko, ter vse relevantne gospodarske napovedi," odgovarja.

Javnofinančni cilji niso ogroženi, predviden minimalni presežek, 50 milijonov ob koncu leta, pa je uresničljiv. Še bolj so na MF-ju prepričani o tem, ker prave ocene za pet mesecev kažejo dobro sliko.

"Za prvih pet mesecev pričakujemo, da bomo imeli pozitiven rezultat nekje v vrednosti 63 milijonov evrov," pravi Roštanova. Na finančnem ministrstvu še vedno ocenjujejo, da bodo s prerazporeditvami zagotovili dodatnih 50 milijonov za višje socialne pomoči, odločitve na kakšen način, še niso sprejeli. Za sindikalne zahteve po zvišanju plač javnim uslužbencem pa v letošnjem proračunu ni prostora. "Manevrskega prostora za to ni oz. manevrski prostor lahko naredimo na tak način, da vidimo, kje lahko porabimo manj," pojasnjuje.

Odločitve, kdaj bodo zaustavili izvrševanje proračuna, še ni padla. S tem ukrepom ali sklepom o zaključku leta se namreč omejijo izdatki. V obdobju medvladja je tak ukrep smiseln. Še posebej, ker proračunskih dokumentov ne pripravljajo, v državni zbor pa bi jih morali oddati oktobra. To bodo prepustili novi vladi. "Ali bo to možno speljati še letos, ali pa bo potreben rebalans kmalu v letu 2019," še dodaja.

Nova vlada bo tako prevzela tako rekoč uravnotežen proračun, o usmeritvah nove vlade pa bo verjetno več znano šele v prvih mesecih prihodnje leto, ko bo na mizi rebalans proračuna za leto 2019.