Franci Matoz. Foto: BoBo
Franci Matoz. Foto: BoBo

"Vodenje DUTB-ja mi je bilo v izziv in zadovoljstvo. Verjamem, da smo v zadnjem letu naredili veliko dobrega za državo Slovenijo. Svojemu nasledniku želim kakovostno delo in uspešen zaključek življenjske dobe družbe," je ob podaji odstopne izjave pojasnil Matoz.

Matoza je vlada Janeza Janše za neizvršnega direktorja DUTB-ja imenovala konec julija lani, nato so ga neizvršni direktorji izvolili za predsednika upravnega odbora. Vlada je takrat po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme za neizvršnega direktorja imenovala še Gregorja Planteua, medtem ko ti dve mesti še zasedata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.

Aprila letos je protikorupcijska komisija ugotovila, da je zdaj že nekdanji premier Janez Janša pri imenovanju Matoza za neizvršnega direktorja DUTB-ja ravnal v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Ugotovitev KPK-ja je pravnomočna.

Matoz, odvetnik stranke SDS in premierja Janeza Janše, je od sredine lanskega julija tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper, v nadzornem svetu Slovenskih železnic pa je namestnik predsednika.

Življenjska doba DUTB-ja se bo iztekla konec letošnjega leta. Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da DUTB 31. decembra 2022 preneha obstajati, da pa lahko ne glede na to določilo vlada predlaga DZ-ju ukinitev DUTB-ja, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti.

Zakon glede pravnega nasledstva DUTB-ja določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oz. njenega pravnega naslednika SDH-ja, pri čemer pravno nasledstvo DUTB-ja podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju DZ-ja. Vlada je poročilo glede pravnega nasledstva DUTB-ja za DZ sprejela konec aprila. Uredbo pa bo lahko dokončno sprejela ločeno po seznanitvi DZ-ja s poročilom.

Odstopil je tudi Ivan Simič

"Sporočam vam, da sem po glasovanju v Državnem zboru Republike Slovenije ministru za finance poslal svoj odstop s položaja generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije," je na Twitterju nekaj minut po glasovanju o novi vladi v DZ-ju zapisal Ivan Simič.

"V začetku junija bomo dobili novo vlado. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral svojo ekipo. Kot sem že napovedal, bom takrat odstopil. To pomeni, da se umikam z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru pa omogočam, da si izbere novega direktorja Fursa, ki bo ustrezal njegovim merilom," je Simič v svojem blogu zapisal konec maja.

Golobove navedbe o nekompetentnih ljudeh na vodstvenih položajih po Simičevem prepričanju ne držijo. "Menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne," je ocenil in dodal, da ne moreš biti uspešen direktor Fursa, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. "Golobova izjava je pokazala, da tega zaupanja ni," je menil.

Vlada Janeza Janše je Simiča na čelo Fursa kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala z lanskim junijem, potem ko je s tega položaja razrešila Simona Starčka. Simič je sprva napovedal, da namerava na čelu Fursa ostati pol leta, a si je premislil. Polni petletni mandat je nastopil 18. novembra lani.