Ljubljansko letališče je bilo po številu potnikov v letu 2014 na 144. mestu med letališči EU-ja Foto: BoBo
Ljubljansko letališče je bilo po številu potnikov v letu 2014 na 144. mestu med letališči EU-ja Foto: BoBo

Upravljavec letališč Fraport je lani ustvaril 2,58 milijarde evrov prihodkov, kar je 8,4 odstotka več kot leta 2014, je razvidno iz objavljenega poslovnega poročila nemške družbe. Še posebej so se povečali prihodki v trgovinah na letališču in od parkirnin, brez stavke pri letalski družbi Lufthansa pa bi bili rezultati še boljši. Dobiček se je Fraportu povečal za 17,8 odstotka, na 276,5 milijona evrov.

K izboljšanju rezultatov je prispeval tudi Aerodrom Ljubljana, ki ga je Fraport kupil leta 2014, v celoti pa so bili njegovi rezultati v Fraportove bilance prvič vključeni za lani.

Število potnikov narašča
Ljubljansko letališče je lani doseglo rast števila potnikov za deset odstotkov, na 1,4 milijona. Medtem ko se je povečalo predvsem število potnikov na progah v Beograd in Zürich ter v nasprotni smeri, pa se je na povezavi z Moskvo zmanjšalo, je Fraport zapisal v letnem poročilu.

Največja letalska družba na ljubljanskem letališču je pravkar privatizirana Adria Airways, ki po teh podatkih k potniškemu prometu prispeva približno 60 odstotkov. Vodstvo Fraporta ugotavlja, da zmogljivosti letališča Jožeta Pučnika za zdaj zadoščajo za pokrivanje potreb povečanja prometa, ki se pričakuje kratko- in srednjeročno.