Pri računico rudarjenja kriptovalut je poleg opreme in električne energije treba vključiti tudi davek. Foto: Reuters
Pri računico rudarjenja kriptovalut je poleg opreme in električne energije treba vključiti tudi davek. Foto: Reuters
Sorodna novica Teksaška zima podražila nafto, Musk, Gates in Yellen streznili kriptotržišče

Več o tem, ali se bodo kriptovalute v prihodnosti lahko kosale z drugimi ali bodo ostale zgolj visoko špekulativna naložba, v današnjem Studiu ob 17. na Prvem programu Radia Slovenija.

Po rekordnih vrednostih vodilnih kriptovalut v prejšnjih tednih je najbolj znana, bitcoin, včeraj močno zdrsnila. Še v nedeljo je bil bitcoin vreden rekordnih 48.000 evrov, včeraj manj kot 37.000, nato pa je prišel popravek navzgor. Ogromna nihanja, tudi za 200 odstotkov na leto, kažejo na izjemno nestanovitnost teh špekulativnih finančnih naložb.

Radio Slovenija je preveril, ali je treba ob prodaji kriptovalut plačati davek.

Kaj pravi predstavnik Fursa

Če posameznik le izjemoma prodaja svoje kriptovalute, potem mu davka ne bo treba plačati, pojasnjuje Stojan Glavač iz Finančne uprave."Torej, če posameznik zgolj enkrat letno ali zelo redko, recimo dvakrat, trikrat na leto proda kriptovalute in pri tem ustvari dobiček, ta ni obdavčljiv." Gre za podobno transakcijo, kot je menjava valut, kjer posameznik ob ugodnem tečaju lahko pridobi.

Popolnoma drugače je, če s kriptovalutami trgujete redno. "Če je to na primer njegov vir preživljanja, pa mora v tem primeru opravljati v okviru registrirane dejavnosti, na primer s. p. ali d. o. o."

Furs obdavčuje tudi rudarjenje. Dohodek, ki ga dosežete pri rudarjenju kriptovalut, je obdavčen, in sicer kot dejavnost ali kot drugi dohodek po zakonu o dohodnini. Finančna uprava temu primerno opravlja tudi inšpekcijski nadzor. Lani so tako opravili 17 takšnih nadzorov in pri 16-ih odkrili kršitve.

"V teh 16 primerih pa je bilo ugotovljenih za dobra 2 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti," je razkril. To pomeni, da je šlo v povprečju pri vsakem primeru za 125 utajenih tisočakov. Seveda pa Furs inšpekcije ne opravlja kar vsepovsod, poudarja Glavač, nadzoruje zgolj primere, kjer obstaja velika verjetnost utajevanja, in statistika temu pritrjuje.