O tem, kolikšen delež naj bi država obdržala v banki, Gaspari ni želel govoriti. Foto: MMC RTV SLO
O tem, kolikšen delež naj bi država obdržala v banki, Gaspari ni želel govoriti. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Žugelj
Premier Pahor je o Vitalovem nakupu delnic NLB-ja že govoril z direktorjem Agnecije za trg vrednostnih papirjev Damjanom Žugljem. Foto: MMC RTV SLO
Nakup delnic NLB-ja: Država se brani

Država je kot pretežni lastnik NLB-ja dolžna zagotoviti njegovo dokapitalizacijo, pravi premier Pahor. Minister Gaspari o višini le-te ni želel ugibati.

Kdaj naj bi se dokapitalizacija začela, še ni znano. Od uprave naše največje banke v državni lasti namreč vlada še pričakuje nekatera dodatna pojasnila, glede nacionalnega interesa v NLB-ju in drugih družbah z državnim deležem pa je premier Borut Pahor po seji vlade dejal, da gre za kapitalsko donosnost premoženja.

BO VPRAŠANJE VARČEVALCEV LB-ja DOBILO EPILOG ŽE V SOBOTO?

Vprašanje hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke bi po besedah premierja Boruta Pahorja lahko rešili na srečanju s hrvaško kolegico Jadranko Kosor v Bohinju to soboto. Čeprav ne želi dvigovati pričakovanj, upa, da bo "Bohinj za problem LB-ja predstavljal to, kar so Trakošćani za rešitev meje". Opozoril je, da "garancij danes ne more dati", bi pa, kot je nakazal, do rešitve lahko prišlo tudi "v zadnjem trenutku" v Bohinju.

Lastništvo bi morali konsolidirati v državi, Kadu in Sodu
Po besedah ministra za razvoj Mitje Gasparija bi morala država lastništvo v NLB-ju konsolidirati v največ treh lastnikih: v državi sami, Kapitalski družbi in Slovenski odškodninski družbi. S tem bodo namreč najbolje definirani interesi države v banki, samo upravljanje deleža države pa bo najboljše in najbolj transparentno.

O višini dokapitalizacije NLB-ja Gaspari ni želel ugibati, dejal pa je, da bo ta potrebna. Po njegovih besedah se je v "zlatih letih" na finančnih trgih na dokapitalizacijo nekoliko pozabilo, a že leta 2007 se je vedelo, da bo ta nujna.

Minister za razvoj tudi ni želel komentirati, kolikšen delež naj bi država obdržala v naši največji banki, saj je to, kot meni, odvisno od želja lastnikov in ciljev razvoja.

Žugelj bo v primeru Vitalovega nakupu delnic NLB-ja ukrepal
Premier Pahor je po seji vladi povedal tudi, da se je z direktorjem Agencije za trg vrednostnih papirjev Damjanom Žugljem že pogovarjal o nakupu 0,3 odstotka delnic NLB-ja s strani družbe Vital (ta je v lasti Tuluma, posredno pa tudi v lasti države) od Merkurja. Žugelj mu je, kot je dejal premier, zagotovil, da bo ukrepal na podlagi zakonodaje.

Družba Vital je namreč pred dnevi za šest milijonov evrov oz. 225 evrov na delnico od Merkurja kupila skoraj 0,3 odstotka delnic NLB-ja. S tem naj bi država kot posredno večinska lastnica Vitala kršila zakon o prevzemih, saj je brez prevzemne ponudbe povečala svoj več kot tretjinski delež v NLB-ju. Vital je nato omenjene delnice prodal družbi za svetovanje, trgovino in lizing Factor Leasing. Direktor podjetja Boris Miklavčič je dejal, da so delnice kupili kot naložbo. Po podatkih delniške knjige so bile delnice preknjižene v torek.

Nakup delnic NLB-ja: Država se brani