V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij. Foto: EPA
V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij. Foto: EPA

Podjetje bo ustavilo dobavo plina, dokler napaka ne bo odpravljena, dodajajo.

Gazprom je 31. avgusta za tri dni ustavil dobavo plina po Severnem toku 1. Zaprtje plinovoda so utemeljili z rutinskimi vzdrževalnimi deli, medtem ko Evropa pred zimo mrzlično išče alternative temu ruskemu energentu.

Iz Gazproma so danes pozno popoldne sporočili, da so med vzdrževalnimi deli v turbini odkril "puščanje olja" in da bo do popravila prenos plina po Severnem toku popolnoma ustavljen. Kdaj bi lahko bila napaka odpravljena, niso navedli.

Gazprom še ne bo odprl Severnega toka 1

Severni tok 1 deluje z 20-odstotno zmogljivostjo

Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija obratuje le z 20-odstotno zmogljivo. Tudi po ponovnem odprtju plinovoda naj dnevne količine dobave ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov.

Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar so okrivili manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošiljajo v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji.

Med tridnevnim zaprtjem naj bi Gazpromovi zaposleni skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Siemens Energy pregledali edino delujočo turbino na plinovodu. V Siemensu Gazpromove napovedi niso komentirali.

Berlin: Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje

V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij. Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija deluje le z 20-odstotno zmogljivo. Tudi po ponovnem odprtju plinovoda naj dnevne količine dobave ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov.

Gazprom je zaradi vzdrževalnih del plinovod zaprl že 11. julija, dobava pa je po njem znova stekla 21. julija.

V nuklearki v Zaporožju znova zagnali ustavljeni reaktor

Peti reaktor od skupno šestih v jedrski elektrarni Zaporožje na jugu Ukrajine, ki so ga v četrtek zaustavili zaradi obstreljevanja, so danes znova zagnali, je sporočil ukrajinski operater elektrarne Energoatom.

Iz Kijeva so medtem sporočili, da so ukrajinske sile bombardirale rusko oporišče v mestu Energodar, kjer stoji elektrarna. "Ciljni napadi naših enot v krajih Energodar in Herson so uničili tri sovražnikove artilerijske sisteme in skladišče streliva," je sporočila ukrajinska vojska.