Ghosna so aretirali 19. novembra zaradi suma prirejanja poslovnih knjig. Foto: Reuters
Ghosna so aretirali 19. novembra zaradi suma prirejanja poslovnih knjig. Foto: Reuters

Ghosna, predsednika in glavnega izvršnega direktorja Renaulta, ki je vodil sodelovanje z japonskima proizvajalcema avtomobilov Nissanom in Mitsubishijem, so v Tokiu priprli 19. novembra zaradi suma, da je med letoma 2010 in 2015 prikril za pet milijard jenov (okoli 39 milijonov evrov) dohodka.

Tožilci so proti njemu zaradi tega po treh tednih od aretacije tudi uradno vložili obtožnico. Dodatno so ga obtožili, ker je prikrival dejansko višino osebnih dohodkov tudi v zadnjih treh letih, in sicer za štirih milijard jenov. Zaradi te nove obtožnice so mu v skladu z japonskimi zakoni za 22 dni podaljšali pripor.

Ghosn obtožbe zanika
Zaradi sodelovanja pri nepravilnostih so tožilci vložili tudi obtožnico proti Nissanu in še enemu Nissanovemu menedžerju Gregu Kellyju, ki je sodeloval z Ghosnom, saj je podjetje predložilo uradne dokumente, v katerih so bili navedeni nižji osebni dohodki Ghosna od dejanskih. Ghosn obtožbe zanika.

Po aretaciji je Nissanov upravni odbor Ghosna 22. novembra odstavil s položaja, 26. novembra je to storil še upravni odbor Mitsubishija. Ostaja pa uradno še vedno na čelu francoskega koncerna Renault, čeprav so imenovali začasnega vodjo.