"V tem primeru ne bova ugotavljala, da sistem ne deluje, ampak bova poiskala osebno odgovornost," je po delovnem srečanju s pravosodnim ministrom Klemenčičem napovedal kmetijski minister Dejan Židan. Foto: Reuters
Kdo nosi odgovornost za evropsko kazen?

"V tem primeru ne bova ugotavljala, da sistem ne deluje, ampak bova poiskala osebno odgovornost," je po delovnem srečanju s pravosodnim ministrom Klemenčičem napovedal kmetijski minister Dejan Židan.

Na srečanju sta ugotovila, da gre za resen sum kršitev uradnikov in funkcionarjev, ki so po službeni dolžnosti sodelovali v tej zadevi, zato je treba ugotoviti osebno odgovornost in sprožiti ustrezne postopke, so po srečanju sporočili z obeh ministrstev.

Kot je dejal, sta s kolegom pregledala poročili izrednega nadzora Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter pravosodnega ministrstva in ugotovila, da ju je treba dopolniti. "V sredo pa bova javno spregovorila o ugotovitvah preiskave in o tem, kako bova ukrepala," je dodal.

Agencija ne priznava celotne odgovornosti
Medtem je generalni direktor agencije Benedikt Jeranko zagotovil, da pred svojo odgovornostjo v tej zadevi ne beži, da pa ni pripravljen prevzeti odgovornosti za vse, kar se je dogajalo. "Ker je bila agencija soudeležena v tem postopku, sem kot direktor objektivno gledano tudi soodgovoren," je dejal.

Odgovornost je treba po njegovem presojati po tem, kaj bi kdo glede na svoje pristojnosti in znanja moral narediti, a ni, oz. po tem, kaj bi kdo lahko naredil, pa ni. "Dejstvo je, da smo tako v agenciji kot na ministrstvu razpolagali z vsemi potrebnimi informacijami," je dejal. "Mislim pa, da izključna ali glavna krivda za to ni nastala na agenciji."

Zamudili rok
Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU-ja zoper lanski sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož.

A sodišče o tožbi sploh ni odločalo, ampak jo je zavrglo, ker jo je slovensko državno pravobranilstvo oddalo prepozno, čeprav je imelo zanjo dva meseca časa.

Kdo nosi odgovornost za evropsko kazen?