Številna podjetja izkoriščajo delavce, napotene na delo v Nemčijo. Foto: BoBo
Številna podjetja izkoriščajo delavce, napotene na delo v Nemčijo. Foto: BoBo

Letos so zaradi domnevnih kršitev delovnopravne zakonodaje zoper podjetje BISZ Gradnje prejeli tri prijave, zoper podjetje Patrola eno prijavo in zoper podjetje Dass-Grad dve prijavi, so povedali na inšpektoratu za delo.

Zoper družbo JB Cupać in družbeniki so prejeli več prijav, v različnih postopkih pa so ji izdali že 12 plačilnih nalogov zaradi neizplačila plač, kršitev, povezanih s splošnim aktom o sistemizaciji, in oviranja postopka. Zaradi suma kršitve temeljnih pravic delavcev so podali tudi kazensko ovadbo.
"V vseh omenjenih primerih so inšpekcijski nadzori še v teku, zato dokončnih ugotovitev še ni mogoče podati. Če bodo ugotovljene kršitve, bomo tudi v teh primerih ukrepali skladno s pooblastili," je dejal glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj.

Inšpektorat je lani opravil en inšpekcijski nadzor tudi v podjetju Kaltgrad, v katerem je ugotovil kršitve v zvezi z neizplačilom plač in regresa ter skupno izdal štiri plačilne naloge. Pri družbi Hidro Mat je opravil dva inšpekcijska nadzora in zaradi neizplačila regresa izdal dva plačilna naloga.

Sindikalni seznam slabih delodajalcev je dolg
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v sredo opozorila na kršenje pravic delavcev, s katerimi nekatera slovenska podjetja opravljajo dela v Nemčiji, in predstavila seznam podjetij, za katere sumi, da kršijo te pravice.

Poleg omenjenih so na seznamu še Fokus Plan, Sumatherm, Keramik in SOS Inženiring, v ZSSS-ju pa menijo, da pravice krši še več podjetij. V sindikatu so bili kritični tudi do odziva slovenskih organov in njihovega sodelovanja z nemškimi.