Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je bil sprejet pretekli konec tedna, da se omeji gibanje prebivalstva zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa, je prepovedal opravljanje številnih storitev, med drugim nastanitvenih, gostinskih, športnorekreacijskih, frizerskih, kozmetičnih …

Prepoved prodaje blaga in storitev pa ne velja za živilske prodajalne, lekarne, bencinske servise, banke, pošto, dostavne službe … Prav tako je iz prepovedi izvzeto ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo.

Gneča za naročila v spletnih trgovinah Mercatorja in Spara

Največ težav zaradi povečanja naročil imata največja slovenska živilska trgovca Mercator in Spar, ki ponujata v svojih spletnih trgovinah dostavo blaga na dom ali prevzem v nekaterih njihovih prevzemnih točkah.

"Zaradi velikega povečanja števila naročil je delovanje spletne trgovine Mercator oteženo. Predvsem v večjih mestih (Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj) so zmogljivosti za naslednje štiri dni zapolnjene in novih naročil v tem terminu ni mogoče procesirati. V drugih mestih so dostave v naslednjih dneh še mogoče. Ves čas si prizadevamo sproti reševati tehnične zastoje, da bi, kolikor dovoljujejo zmogljivosti, dostave spletne trgovine Mercator še naprej izvajali," so za MMC povedali v Mercatorju.

Spar v spletni trgovini opozarja, da se vsa časovna okna za dostavo oz. prevzem zasedejo že v eni uri po odprtju oken za dostavo čez štiri delovne dni, kar se zgodi vsak dan ob polnoči.

"V podjetju Spar Slovenija vlagamo vse napore, da bi lahko zadostili velikemu številu naročil v naši spletni trgovini Spar Online. Za zagotavljanje pravočasne dostave naročil smo zaposlili več ljudi in podvojili naše kapacitete, kljub temu pa so vsa časovna okna za dostavo oz. prevzem zasedena že v roku ene ure po odprtju. Nova časovna okna, ki omogočajo nova naročila, se odprejo vsak dan ob polnoči, in sicer trenutno za dostavo oz. prevzem za četrti delovni dan. Najboljši čas za naročilo je tako malo po polnoči, ob tem pa prosimo za potrpežljivost, saj je sistem zaradi izrednega števila naročil zelo obremenjen. Naročanje za isti ali naslednji dan bo znova mogoče, ko se situacija normalizira. Vse naše kupce prosimo za razumevanje, saj trenutna situacija od vseh nas zahteva precej prilagoditev in sprememb," pojasnjujejo v Sparu.

Spremembe pri dostavi paketov

Nekateri večji slovenski spletni trgovci, kot sta Big Bang in Mimovrste, so zaprli svoje trgovine in prevzemne točke, vendar še vedno opravljajo trgovske storitve. Ob tem opozarjajo, da naj se kupci odločijo za dostavo na dom in za plačilo prek spleta.

Dostava paketov pri največjih paketnih distributerjih poteka bolj kot ne običajno. V DHL-ju in UPS-ju so za MMC povedali, da za zdaj ni nobenih težav ali sprememb poslovanja.

V GLS-ju in DPD-ju so zaradi varnosti strank in varnosti dostavljavcev spremenili sprejeme in oddaje pošiljk. Njihovi kurirji ne vstopajo v zaprte prostore, primopredaja paketov poteka na prostem v varnostni razdalji vsaj 1,5 metra.

Prejemnike paketov pozivajo, da se v čim večjem številu odločijo za dostavo na dogovorjeno mesto, medtem ko paketov ne bo mogoče več dvigniti v skladišču. Če ne bodo prevzeti, bodo vrnjeni pošiljatelju, saj jih ne bodo več skladiščili.

V GLS-ju poudarjajo, da naj stranke uporabljajo njihove paketomate, ki omogočajo brezkontaktni prevzem paketa na 70 lokacijah po vsej Sloveniji.

Pri Pošti Slovenije po poročanju STA-ja uporabnike prav tako pozivajo, da se opredelijo do alternativnega vročanja pošiljk, ki ne vključuje fizičnega stika, ter pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu, na primer pri vhodu v stavbo ali pred garažo. Določenih storitev, kot so vnos blaga v stanovanje naslovnika, do preklica ne bodo izvajali.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

OZS: Vladni odlok je nejasen

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ob tem opozarjajo, da je vladni odlok o prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev nejasen. Kot je poročal STA, OZS opozarja, da med drugim ni razvidna prepoved dela za gradbišča, servise, obrtnike, kot so slikopleskarji in inštalaterji.

"Obrtniki, kot so slikopleskarji in inštalaterji, lahko delajo, iz odloka ta prepoved ni razvidna," navajajo. Veliko nejasnosti je po njihovih navedbah tudi za servise, saj "iz odloka ne izhaja omejitev, da jih morajo zapreti, če pa ima servis tudi salon ali prodajalno, pa ta mora biti zaprta".

Nejasnosti povzročajo tudi obvestila ministrstev. Ministrstvo za kmetijstvo je prek omrežja Twitter sporočilo: "Zaradi zaščitnih ukrepov v smeri zajezitve širjenja koronavirusa od danes naprej prepovedana prodaja blaga razen živilskih izdelkov v trgovinah. Dovoljena pa je prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah." Ali to, da je dovoljena zgolj prodaja živilskih izdelkov, drži, nam na kmetijskem ministrstvu niso pojasnili, ker je "nosilec odloka" gospodarsko ministrstvo.