Zaostrovanje ukrepov za obvladovanje epidemije

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je za TV Slovenija potrdil, da bodo ob polnoči zaprli večino trgovin, odprte bodo ostale trgovine z živili. Vlada je sprejela tudi odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom.

KATERE STORITVE SE OPOLNOČI OBVEZNO ZAPREJO?

- Nastanitvene,
- gostinske,
- velnes,
- športnorekreacijske,
- kinematografske,
- kulturne,
- frizerske, kozmetične, pedikerske,
- storitve iger na srečo.

Trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinski servisi pa ostajajo odprti, mogoča bosta tudi dostava hrane in izvedba nekaterih storitev na domu.

KAJ OSTAJA ODPRTO?

- Prodajalne z živili, vključno s prodajo pridelkov na kmetiji,
- lekarne,
- prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki,
- program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
- kmetijske prodajalne,
- bencinski servisi,
- banke,
- pošte,
- dostavne službe,
- trafike in kioski za prodajo časopisov in revij,
- nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.


(vir: Uradni list RS)

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v 24 urah izdal tudi priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve glede na kvadraturo posameznega poslovnega prostora.

Ustavitev javnega prometa

Sorodna novica Do 14. ure 219 potrjenih primerov okužbe, opravljenih 6156 testiranj

Kot so sporočili z vlade, so v sodelovanju s kriznim štabom sprejeli odlok o začasni prepovedi javnega potniškega prometa po Sloveniji. Odlok začne veljati s 16. marcem ob polnoči. S torkom pa se nato ukinja še letalski promet.

Prepovedan bo vsakršen javni prevoz z avtobusi in železniški potniški promet. "Avtotaksi prevozi so dovoljeni, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom," so pojasnili na vladi.

Kot so dodali, bodo iz omejitev izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbita njihov organizator in izvajalec. Morebitne druge izjeme pa odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob tem župane vseh občin in druge lastnike parkirišč pozval, da začasno, do vnovične vzpostavitve javnega potniškega prometa, omogočijo brezplačno parkiranje za uporabnike, ki bi sicer morali parkiranje plačevati. Na območju Mestne občine Ljubljana je ukrep o brezplačnem parkiranju veljaven že od danes od 12. ure.

Življenje v mestih je zastalo

Ustavitev letalskega prometa

"Vse je bolj ali manj javnosti znano in je že dolgo pričakovano," je ukrepe, ki začenjajo veljati, ob robu sestanka z direktorji bolnišnic, komentiral Jelko Kacin. "Potem ko so župani nekaterih občin v dogovoru z ravnatelji zaprli šole, je povsem pričakovano, da od jutri zapiramo vse šole in vse vrtce. To pa seveda ne pomeni, da lokalne skupnosti ne bodo naredile vsega, kar je v njihovi moči, da bi lahko življenje kolikor toliko normalno teklo," je povedal uradni govorec kriznega štaba.

Komentiral je tudi vprašanje distance med ljudmi za zmanjševanje nevarnosti okužbe. "Javnega prometa ni več, ostali bodo taksiji, samo nujne vožnje. Čim bolj se moramo zavezati, da se bomo sami osamili in omogočili, da se na ta način virus in cela bolezen zajezi," je dejal Kacin. Napovedal je še, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskat.

Jelko Kacin o aktualnem stanju

"Treba je spremeniti način obnašanja"

"Še enkrat bi apeliral na državljanke in državljane, da ne hodijo po nepotrebnem v trgovine, da ne povzročajo dodatnih vrst, da ne kupujejo stvari, ki jim bodo potem propadale," je povedal Kacin.

Glede ukrepa, s katerim vlada prepoveduje organizirano varstvo za otroke, tudi tiste, katerih starši bodo morali nujno v službo, je Kacin pojasnil, da so predvidene izjeme. "Lokalne skupnosti in župani bodo poskrbeli, da bomo za te otroke našli ustrezne rešitve," je dejal Kacin in poudaril, da je treba poskrbeti predvsem za otroke ljudi, ki so nujno potrebni za nemoteno delovanje zdravstvenih ustanov.

"Storili bomo vse, da bi zajezili virus, predvsem pa je treba spremeniti način obnašanja," je dejal Kacin in opozoril, da se veliko ljudi še vedno obnaša, kot da virusa ni. "Zadnji trenutek je, da se začnemo obnašati odgovorno do sebe, do svojih in do vseh," je še poudaril Jelko Kacin.

V trgovine po dobrem razmisleku

Na ministrstvu za kmetijstvo so znova zagotovili, da zalog ne primanjkuje, a so lahko najranljivejše skupine prebivalcev kljub temu v težavah. "Starejši se namreč ne smejo izpostavljati stikom, bolni pa ne morejo po nakupih. Pomagajmo jim in namesto njih opravimo nakup na varen način. Bodimo solidarni," so še pozvali.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Zaprtje gostinskih lokalov po vsej Sloveniji

Vlada pripravlja tudi ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel že v ponedeljek, so potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Številni gostinci po državi so sicer še pred napovedjo tovrstnih ukrepov začeli javnost obveščati, da zapirajo vrata. V soboto je bilo mogoče na družbenih omrežjih zaslediti oglase lokalov, ki so pred zaprtjem hrano ponujali po znižanih cenah ali kot donacijo pomoči potrebnim. Vlada gostince zato tudi poziva, naj ne nabavljajo zalog.

Kot je razvidno s spodnjih fotografij, je prestolnica prazna kot že dolgo ne:

Sorodna novica Vlada prepovedala kakršnokoli organizirano varstvo otrok

MOL bo gostinske lokale marca oprostil plačila najemnine

"Na podlagi poziva, ki smo ga poslali vsem našim gostincem, ugotavljamo, da je v središču mesta večina lokalov zaprtih," so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Kot so dodali, bo marca v Ljubljani najem vrtov za lokale brezplačen. "Hvala gostincem, da so se odločili samoiniciativno za zaporo lokalov, kajti s tem kažejo skrb za svoje goste in svoje zaposlene." MOL se zahvaljuje tudi vsem meščankam in meščanom, ki so ostali doma. "Družimo se na odprtem, v manjših skupinah in ne posedamo v zaprtih prostorih."

Od sobote je zaprt tudi Ljubljanski grad, vzpenjača na grajski hrib ne vozi. Prav tako se je zaprl ljubljanski živalski vrt. Več informacij o spremenjenih režimih javnih podjetij v prestolnici si lahko preberete na tej povezavi.

Sorodna novica Javno življenje se ustavlja, v Mariboru avtobusi že ne vozijo več

Spremenjeno delovanje pošte

Pošta Slovenije je sprejela nekatere dodatne ukrepe, ki se nanašajo na poštni promet v državi. Vsi ukrepi grejo v smeri zaščite in skrbi za zdravje in varnost dostavljavcev in zaposlenih tako na okencih kot tudi naslovnikov oziroma prebivalcev.

Pošta tako vse stranke poziva, da v skrbi in vzajemni odgovornosti za zdravje zaposlenih in strank dosledno upoštevajo predpisani režim vstopa v pošte, in sicer v omejenem obsegu. Na pošti je lahko sočasno zgolj toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Ob tem naj stranke upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo. Če bodo vsa okenca zasedena, Pošta Slovenije stranke prosi, naj počakajo pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridejo na vrsto. Od ponedeljka naprej bo način zagotavljanja določenih poštnih storitev prilagojen in nujno ne bo zahteval obiska pošte ali osebnega stika z dostavljavcem. Dostavljavci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma.

Vstop v pošte bo omejen. Sočasno bo v poslovalnicah lahko toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Foto: BoBo
Vstop v pošte bo omejen. Sočasno bo v poslovalnicah lahko toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Foto: BoBo

Za pisma, ki se vročajo po posebnih zakonih in je predpisana osebna vročitev s podpisom naslovnika ali pooblaščene osebe, bodo dostavljavci v hišnih predalčnikih naslovnikov puščali obvestila o možnosti prevzema pisma na pošti.

V primeru vročanja paketov bodo stranke pozvane, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega stika (podpisa). Uporabnikom svetujejo, da za dostavno mesto izberejo eno od alternativnih dostavnih točk in se tako izognejo neposrednemu stiku z dostavljavcem, in sicer dostavo v PS Paketomat (24 lokacij po Sloveniji) ter dostavo na vnaprej dogovorjen prostor. Spletne trgovce ob tem pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila.

"V prihodnjih dneh pričakujemo, da bomo morali v določenih primerih prilagoditi delovne čase pošt ali uporabnike preusmeriti na druge pošte ali pa določeno pošto za krajši ali daljši čas tudi zapreti. Vse tovrstne spremembe bodo označene na vhodnih vratih pošt," so sporočili s Pošte in dodali, da bodo vse pomembne informacije državljanom na voljo na njihovi spletni strani.

Prepoved prevoza z žičnicami in vzpenjačami

Vladni odlok prepoveduje tudi prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Ta prepoved ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja ter za osebe, ki so prevoz s kabinsko žičnico že opravile in se morajo po uveljavitvi odloka npr. vrniti v dolino.

V Mariboru zaprti lokali, cvetličarne, frizerski saloni

Mariborska občina in podjetje Marprom sta se v skladu z odločitvijo kriznega štaba vlade zaradi zajezitve širjenja okužbe s koronavirusom odločila že danes popolnoma ustaviti mestni potniški promet. Mariborski mestni avtobusi tako od devete ure zjutraj ne vozijo več na nobeni liniji, zaprta je tudi blagajna in informacije na glavni avtobusni postaji.

Mariborski župan Saša Arsenovič je sicer že v soboto zvečer odredil tudi zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni.

Na Ptuju zaprtje gostinskih lokalov in vseh neživilskih trgovin

Sorodna novica Srbija ne sprejema več državljanov Slovenije, Hrvaška lahko zahteva karanteno

Na Mestni občini Ptuj so se, glede na razmere s širjenjem novega koronavirusa, odločili že z današnjim dnem izdati odredbo o prepovedi obratovanja vseh gostinskih in drugih lokalov ter neživilskih trgovin, ki je začela veljati ob 13. uri. Kot so pojasnili, so se tako odločili, ker se nekateri še vedno obnašajo neodgovorno in razmer ne jemljejo resno.

Prav tako bodo do preklica zaprli javne sanitarije in prepovedali zadrževanje ter druženje na javnih površinah, saj pričakujejo, da bo podoben ukrep vsekakor uveljavljen tudi na ravni celotne države.

Kako zaščititi trgovce v trgovinah?

Ob tem na Ptuju pristojne pozivajo k sprejemu jasnih navodil za živilske trgovine in k zaščiti vseh zaposlenih v izpostavljenih sektorjih. "Nujno je, da za živilske trgovine sprejmemo enoten protokol, saj nam nobena samoizolacija in zapiranje vse povprek ne bosta pomagala, če se bodo ljudje množično in nekontrolirano zbirali in gnetli v prodajalnah," meni županja Nuška Gajšek.
Ptujska županja je prav tako pozvala k ukrepom zaščite delavcev v vseh podjetjih z velikim številom zaposlenih.

Pri skrbi za obolele in starejše bo na Ptuju na pomoč priskočil Rdeči križ

Za občane, ki so oboleli in so v domači oskrbi, pa nimajo možnosti pomoči svojcev in oskrbe s hrano ter drugimi nujnimi zadevami, bodo na Ptuju poskrbeli v sodelovanju z območnim združenjem Rdečega križa. Za pomoč se lahko v času uradnih ur občinske uprave obrnejo na številko 02 748 29 99 ali na elektronsko pošto obcina.ptuj@ptuj.si.

Tudi pravosodje z ukrepi proti koronavirusu

Ministrstvo za pravosodje s pravosodnimi deležniki nadaljuje usklajevanje in izvajanje nujnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Za obisk notarja se bo tako treba predhodno najaviti, onemogočeno bo tudi neposredno vlaganje pošte na državno odvetništvo. Za nujno komunikacijo je predlagana uporaba telefona, navadne in elektronske pošte.

Skladno z objavljeno odredbo predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča o omejitvi dela sodišč je večina slovenskih sodišč preklicala skoraj vse obravnave. Sodišča bodo opravljala le naroke in odločala samo v nujnih zadevah.

Stanje v zaporih je medtem stabilno in mirno, z ministrstva so sporočili, da izrednih dogodkov ne opažajo. Zaprte osebe navodila in ukrepe spoštujejo, kar sistemu omogoča, da v danih pogojih in situaciji normalno deluje. Za izboljšanje trenutnih razmer in da bi se izognili prehudim stiskam zapornikov, ki bi bile posledica prepovedi obiskov, je uprava pristopila k nakupu vrednotnic za uporabo v predplačniškem telefonskem sistemu.

Zaščitni ukrepi veterinarske zbornice

Za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa je tudi Veterinarska zbornica Slovenije sprejela nekatere ukrepe za zaščito ljudi in živali. Tako so omejili delovni čas ambulant, zagotavljali pa bodo le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče, ob predhodni najavi.

Zagotovili bodo 24-urno dežurstvo, samostojno ali v dogovoru s sosednjimi ambulantami, odpovedali oziroma preložili pa vse nenujne posege. Med ukrepi sta tudi odlog cepljenja proti steklini v času med 15. marcem in 15. aprilom ter odpoved osemenjevanja vseh plemenic od 15. marca za najmanj tri tedne.