Predsednik stranke Zares Gregor Golobič meni, da je združena Evropa zgolj politični projekt. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik stranke Zares Gregor Golobič meni, da je združena Evropa zgolj politični projekt. Foto: MMC RTV SLO

Zakaj bi nekdo prenehal biti diler, če odvisnik, ko ne more več kupovati od njega, dobiva pomoč vseh sosedov, da lahko še naprej kupuje.

Gregor Golobič
Evro
Zavzel se je tudi za večjo ekonomsko, fiskalno in politično integracijo EU-ja in za uvedbo "stresnih testov" za države evrskega območja, "če želimo, da evro preživi". Foto: EPA

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je ob izrednem zasedanju voditeljev držav evra območja na novinarski konferenci komentiral vprašanje ogroženosti evrskega območja.

"Prihaja do prelomnih odločitev"
Golobič je uvodoma dejal, da se je evrsko območje znašlo v obdobju, v katerem prihaja do prelomnih odločitev, da pa na enem izmed posvetov parlamentarnih strank, na katerem je premier Borut Pahor govoril o tej temi, ni bilo čutiti, da bi se predsedniki parlamentarnih strank tega zavedali.

Zatrdil je, da je sam že takrat zatrjeval, da ni mogoče izključiti, da se napetosti znotraj evrskega območja ne bi stopnjevale do vojaških razsežnosti, "če se ne bo delalo trezneje".

Golobič: Evropska unija je bila politični projekt
"Evropa je očitno v položaju, ko bo morala vedeti, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Strategijo, ki jo je ob soočenju z recesijo ubral EU, je že mogoče oceniti kot nezadostno, škodljivo in nevzdržno," trdi Golobič in dodaja, da se v trenutnih razmerah izkazuje, da je bil EU bolj politični projekt, kot pa nekaj, "kar bi z leti lahko dobilo neko substanco in bilo integrirano na način, ki bi zagotavljal višjo stopno odpornosti na situacijo, v kateri se je Evropa znašla".

Na sestanku voditeljev držav članic evrskega območja je po njegovem tako samo navidez govor o Grčiji, saj je dogajanje v tej državi, kot pravi Golobič, le simptom tega, kar se v EU-ju dogaja. Opozarja, da vprašanje torej ni samo Grčija, temveč je to vprašanje bistveno širše, česar naj bi se, sodeč po njihovih izjavah, zavedali tudi grški politiki.

Golobič: Dilerji morajo prevzeti del odgovornosti
"Dejstvo je, da je Grčija v sindromu kreditne odvisnosti bila deležna dilerske pomoči. Ti dilerji morajo prevzeti del odgovornosti nase. Če to pomeni, da bo kakšna od velikih bank zašla v težave, potem je to odgovornost, ki jo mora prevzeti. Ni prav, da se to naloži samemu odvisniku, Grčiji v tem primeru, ali davkoplačevalcem evrskega območja," je izpostavil.

Ob tem je dodal, da bi bilo treba zaostriti tudi odgovornost bonitetnih hiš, ki so sodelovale "pri teh zgodovinskih prevarah", in podpreti idejo o ustanovitvi evropske bonitetne hiše, saj so se po njegovem "čezoceanske bonitetne hiše izkazale kot nekredibilne. "V postopkih zaradi zavajanja vlagateljev se sklicujejo na 1. dopolnilo ameriške ustave, torej ne na stroko, ampak na svobodo do izražanja osebnega mnenja. To je perverzija zahodne civilizacije," je pojasnil.

Zavzel se je tudi za večjo ekonomsko, fiskalno in politično integracijo EU-ja in za uvedbo "stresnih testov" za države evrskega območja, "če želimo, da evro preživi".

Zakaj bi nekdo prenehal biti diler, če odvisnik, ko ne more več kupovati od njega, dobiva pomoč vseh sosedov, da lahko še naprej kupuje.

Gregor Golobič