Gorenje ima rekordna naročila.  Foto: BoBo
Gorenje ima rekordna naročila. Foto: BoBo

Dodatne pare rok iščejo tako zaradi odsotnosti delavcev zaradi karanten v času epidemije kot zaradi odprtja nove tovarne televizorjev.

Prve delavce, ki bi januarja začeli delati v novi tovarni Hisense Europe Electronic znotraj proizvodnega območja Gorenja v Velenju, naj bi v kratkem že začeli izobraževati. Načrtujejo, da bi v prvem letu izdelali dva milijona televizorjev, še dvakrat več pa do leta 2023. Delavcev pa jim že zdaj primanjkuje. Najprej bodo dali možnost prezaposlitve zaposlenim v tovarnah gospodinjskih aparatov, a tudi tam bodo potem potrebovali nove.

Kot pravi predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba, bodo to verjetno agencijski delavci. "Napovedi so take, da bo imela bolj enakomerno proizvodnjo čez celo leto, ne bo teh nihanj, ki jih imamo pri gospodinjskih aparatih. Delodajalec bi rad imel tam čim več redno zaposlenih delavcev, v tovarni gospodinjskih aparatov pa naj bi bil neki odstotek delavcev prek agencij. Nisem naklonjen prevelikemu številu agencijskih delavcev, ampak očitno v tem trenutku ne gre brez tega."

Kot zatrjujejo v Gorenju, je tovarna dodaten potencial razvoja regije tudi z vidika vzpostavljanja lokalne dobaviteljske mreže, kar je zlasti pomembno za področje malega gospodarstva v času prestrukturiranja premogovne regije.