Po izplačilu bonusov sindikat v Gorenju napovedal stavko

Po torkovi napovedi opozorilne stavke delavcev se je danes sešla skupščina sindikata Skei Gorenje, ki je odločala o predlogih uprave glede izplačila enotnega dodatka zaposlenim. Kot je po skupščini povedal predsednik Skei Gorenje Žan Zeba, so sklenili, da stavke v ponedeljek ne bo. Pogovori z upravo glede izplačila dodatka iz prihrankov v proizvodnji se namreč še nadaljujejo. Po besedah Zebe želijo z vodstvom doseči dogovor o merljivih rezultatih in pravičnem nagrajevanju posameznikov.

Višina dodatka 0,75 evra bruto na delavca

Še pred skupščino pa je glavni sindikalist znova poudaril, da ne nasprotujejo izplačilu samega dodatka – prav nasprotno, sindikat je dodatek predlagal sam, in to še pred odločitvijo vodstva Gorenja o njegovem izplačilu. "Hočemo pa, da je vnaprej dogovorjen in jasen," pravi Zeba. Kot smo že poročali, se sindikat zavzema za to, da bi bili izplačani dodatki za prihodnje mesece enaki za vse, znašati pa morajo 0,75 evra bruto na delavca. Tako bi delavec za opravljenih 174 delovnih ur pri plači prejel okoli 100 evrov neto, za vse dodatne nadure pa tudi več, vendar je bil ta predlog za vodstvo Gorenja nesprejemljiv.

Zaposleni v Gorenju so preklicali napoved opozorilne stavke zaradi nesoglasij glede izplačila bonusov. Foto: EPA
Zaposleni v Gorenju so preklicali napoved opozorilne stavke zaradi nesoglasij glede izplačila bonusov. Foto: EPA

Zeba je spomnil na to, da so pred njimi tudi pogajanja za dvig osnovnih plač, sprejeti pa morajo tudi krovno kolektivno pogodbo za zaposlene v vseh podjetjih Hisense Gorenje.

Izredni bonus tudi za mesec avgust

V Gorenju so medtem pojasnili, da je vodstvo v več tednov trajajočih pogovorih s sindikatom sklenilo, da izredni bonus, ki ni dodatek za težke delovne razmere in ni del rednega nagrajevanja v skladu s kolektivno pogodbo, saj predstavlja nadstandard, izplača tudi za nazaj, torej za avgust, kar sprva ni bilo predvideno. Vodstvo družbe se je za ta korak odločilo kljub temu, da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v prvih osmih mesecih letos še vedno izkazuje kumulativno izgubo.

"Sindikatu je vodstvo stopilo naproti celo glede sistema uravnilovke, saj smo kot edina izjema v sistemu Hisense sklenili, da 50 odstotkov bonusa obračunamo za vse enako, ne glede na tovarno, le polovico zneska pa glede na dejanski rezultat posamezne tovarne, v kateri delavec dela. Sindikat se tudi s tem ni strinjal," so izpostavili v podjetju.

Zeba je sicer še opozoril, da vodstvo Gorenja ni upoštevalo strokovnega mnenja pristojnih služb pri uporabi zaščitnih sredstev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zato se je sindikat obrnil na pristojne službe, ki so ukrepale in je bilo posledično ukinjeno nošenje očal v proizvodnji, zmanjšalo se je število varnostnikov in spremenil način izvajanja merjenja telesne temperature, delavec pa bo dobil večje število zaščitnih mask.