V Gorenju vladajo napete razmere, saj bo brez dela ostalo več sto ljudi. Foto: BoBo
V Gorenju vladajo napete razmere, saj bo brez dela ostalo več sto ljudi. Foto: BoBo

V Gorenju po preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo poteka poslovno preoblikovanje družbe, kar med drugim predvideva tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v matični družbi. Z reorganizacijo želi družba zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj.

Število direktorjev se je medtem že skrčilo, in sicer z zdajšnjih 93 na 53. Sindikati pa ob tem napovedujejo najradikalnejše oblike sindikalnega boja, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb. Kaj je razlog za tako drastične reze v velenjskem Gorenju?

Vodja komuniciranja pri družbi Denis Oštir je pojasnil, da je reorganizacija nujna za izboljšanje poslovnih rezultatov, saj je lani Gorenje pridelalo kar 111 milijonov evrov izgube. "Z reorganizacijo želi Gorenje predvsem zagotoviti razmere v podjetju, ki bodo omogočale dolgoročna razvoj in rast, zmanjšati si želimo predvsem stroške poslovanja, poslovno preoblikovanje bo tako v prihodnjih mesecih prednostna naloga na vseh področjih našega delovanja," je pojasnil Oštir.

Prerazporejenih naj bi bilo tako 1.720 delavcev, 270 pa odpuščenih, to Oštir tudi potrdi. "V program bo vključenih 270 presežnih delavcev, kar je približno šest odstotkov od skupaj 4.212 zaposlenih. Pomembno je poudariti, da bomo število skušali zmanjšati v okviru ukrepov za preprečevanje in omejitev števila odpovedi, tako da bomo iskali tudi druge, mehke oblike zmanjševanja števila zaposlenih," je sklenil.

Novi lastnik, kitajski Hisense, ki je Gorenje prevzel maja lani, naj bi odpustil različne kadre, nekatera delovna mesta pa celo ukinil. Foto: Reuters
Novi lastnik, kitajski Hisense, ki je Gorenje prevzel maja lani, naj bi odpustil različne kadre, nekatera delovna mesta pa celo ukinil. Foto: Reuters

Med odpuščenimi največ srednjega menedžmenta

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Gorenje so na nogah. Izvršni odbor SKEI-ja Gorenje GA je zaradi nastalega položaja danes sprejel sklep, po katerem "odločno nasprotuje kakršnim koli postopkom ugotavljanja presežnih delavcev, saj zaposleni, ki naj bi se jim odpovedale pogodbe o zaposlitvi, niso odgovorni za slabe rezultate poslovanja."

Več bo znano v petek dopoldne, ko bo sindikat SKEI Gorenje na sklicani tiskovni konferenci pojasnil podrobnosti napovedane reorganizacije. Po pisanju spletnega Večera naj bi bilo med 270 odpuščenimi največ t. i. srednjega menedžmenta. Po besedah prvega Sindikalista Žana Zebe pa naj bi nov lastnik, kitajski Hisense, ki je Gorenje prevzel maja lani, odpustil različne kadre, nekatera delovna mesta pa celo ukinil. Razlogi za tako drastično zmanjšanje zaposlenih v velenjskem Gorenju gre pripisati lanskim izjemno slabim poslovnim rezultatom. Gorenje je namreč kljub 850 milijonom prihodkov ustvarilo kar 111 milijonov evrov izgube.

Sindikalisti napovedujejo oster boj

Sindikalisti poudarjajo, da za slabo poslovanje sicer niso odgovorni delavci. Zahtevajo, da se zato sproži postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev, ob tem pa dodajajo, da bodo z namenom zaščite vseh zaposlenih, ki niso odgovorni za nastali položaj, posegli tudi po najradikalnejših oblikah sindikalnega boja. Zanimiv je sicer tudi povsem svež podatek, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki se danes mudi v Pekingu, predstavnikom kitajskega Hisenseja obljubil, da je naša država odprta za nadaljnje projekte Hisenseja v Sloveniji.

Skupina Gorenje, ki je lani za novega lastnika dobila kitajsko korporacijo Hisense, je lani ustvarila 1,184 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,7 odstotka manj kot predlani. Po predlanskem dobičku je skupina lani ustvarila 37,3 milijona evrov čiste izgube.

Gorenje odpušča 270 delavcev