Foto: BoBo
Foto: BoBo

Povečana naročila so, kot so v sporočilu za javnost navedli v Gorenju, "dobra novica za podjetje in njegove zaposlene" in so rezultat ukrepov, ki jih je vodstvo sprejelo za okrepitev poslovanja, za prilagajanje razmeram, ki so posledica pandemije bolezni novega koronavirusa, ter za izboljšanje poslovnih rezultatov. "Vsi ti ukrepi so prinesli pozitiven preobrat, saj je bil junij prvi dobičkonosni mesec v tem letu," so poudarili.

Kljub temu poslovni rezultat ob polletju ostaja negativen, prav tako so razmere na trgih še naprej negotove in nestabilne. Ne podjetje ne širše poslovno okolje doslej še nista bila v tako nepredvidljivih in hitro spremenljivih okoliščinah, katerih trajanja ni mogoče napovedati, so zapisali in dodali, da mora zato podjetje še naprej izvajati vse ukrepe za krepitev poslovanja in se tudi v prihodnje hitro odzivati na spremembe v poslovnem okolju.

Ne bo programa presežnih delavcev

Odpuščeni delavci Gorenja naj bi delo dobili v novi tovarni televizorjev

Tako so napovedali, da bodo v podjetju Gorenje, v katerem je bilo napovedano zmanjšanje števila zaposlenih, "za izboljšanje delovne učinkovitosti uporabili mehke metode". Program presežnih delavcev, ki so ga v zadnjih tednih pripravljali v Gorenju, torej ne bo sprejet.

Z dogajanjem se je popoldne seznanil svet delavcev. Kot je po seji sveta za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba, je bil svet danes seznanjen z informacijo delodajalca o povečanju naročil v prihodnjih mesecih, zaradi česar se bo dodatno zaposlovalo. "Zato ne obstajajo razlogi za pripravo programa presežnih delavcev in vročanje odpovedi pogodb o zaposlitvi večjemu številu delavcev," je dodal Zeba.

Ob tem je zanikal svoje prvotne izjave, da je podjetje sindikat zjutraj seznanilo s tem, da ne bodo sprejeli programa presežnih delavcev in da ne bo odpuščanj.

Sicer pa v sindikatu pozdravljajo to, da je delodajalec upošteval njihove pripombe in predloge. V nadaljevanju pa si v sindikatu želijo, da bi se celotno podjetje čim bolj osredotočilo na izpolnitev zastavljenih ciljev in doseganje dobrih rezultatov, "od katerih bomo imeli korist vsi deležniki", je še zapisal Zeba.

"Spremembe nujne za dolgoročno preživetje družbe"

Kitajski lastniki Gorenja so aprila letos napovedali odpuščanja v celotnem evropskem delu skupine. V Sloveniji so v začetku junija odpovedi iz poslovnih razlogov najprej prejeli zaposleni v družbi Hisense Gorenje Europe, in sicer 46 zaposlenih. Največje odpuščanje pa je vodstvo predvidelo v proizvodni družbi Gorenje, kjer naj bi bilo več kot 300 presežnih delavcev.

Kot so tokrat poudarili v Gorenju, je bilo vodstvo družbe Hisense Gorenje v zadnjih dveh mesecih osredotočeno na povečanje prodaje, pospešek spletne prodaje in e-poslovanja, v podjetju tudi spreminjajo poslovne modele, zmanjšujejo stroške in še naprej povečujejo proizvodno učinkovitost. "Vse te operativne spremembe so nujne za dolgoročno preživetje družbe ter zagotavljanje delovnih mest v sedanjih nepredvidljivih in popolnoma novih okoliščinah, povezanih s koronavirusom, s katerimi se spopada gospodarstvo na svetovni ravni," so poudarili.

V družbi so sicer odločeni, da bodo pozitivni trend iz junija ohranili tudi v prihodnjih mesecih.

Spodbudne novice iz velenjskega Gorenja