Foto: BoBo
Foto: BoBo

Manj kot 50 zaposlenih v Gorenju bo iskalo novo službo, toda to ne pomeni, da bo preostalih sto ostalo v službi. Gorenje jih bo odpuščalo na mehki način, s podaljšanim čakanjem na upokojitev, z upokojevanjem in še s čim, o čemer se lastniki Gorenja pospešeno pogajajo na ministrstvu za gospodarski razvoj, je poročala novinarka TV Slovenija Vesna Deržek.

Sicer je bilo sprva v celotnem evropskem delu napovedanih presežnih 1250 delavcev, največji delež v slovenskem delu, dobrih 800, samo v Velenju 544.

Kitajci nameravajo prodati Gorenje GTI, Gorenje Keramiko, Gorenje Home Zaječar, vso logistiko pa bi prepustili zunanjim izvajalcem, torej bi nižali število zaposlenih, ki utegnejo prek agencij ali drugih lastnikov vendarle pod slabšimi pogoji na koncu delati za Gorenje.

Šaleški dolini zato preti socialna bomba. "V premogovniku Velenje in v Gorenju imamo skupaj v predelovalni industriji 50 odstotkov delovnih mest," opozarja Peter Dermol, podžupan Velenja.

Sindikati so s podporo delavskega direktorja za presežne delavce zahtevali višje odpravnine in prednost pri klicanju nazaj na delo, ko bo potreba večja, toda vodstvo na v to ni privolilo.

Prisluhnili so jim vsaj glede socialnih razmer družin, zakoncev, samohranilk, trdijo sindikati. Ostali seznami, zlasti za presežne delavce v Velenju, bodo zunaj po 15. juniju.

Dokončen seznam presežnih delavcev Gorenja