V Gorenju poudarjajo, da je kriza čas negotovosti, kar seveda velja tudi za njihovo družbo in njihove zaposlene. Foto: EPA
V Gorenju poudarjajo, da je kriza čas negotovosti, kar seveda velja tudi za njihovo družbo in njihove zaposlene. Foto: EPA

Vodilni v velenjski družbi bele tehnike zagotavljajo, da bodo doma nadaljevali "mehke metode" zmanjševanja števila zaposlenih. V Gorenju je trenutno zaposlenih 5.187 ljudi , kar je 295 manj kot v enakem obdobju lani.

"V zadnjem letu smo število zaposlenih zmanjševali z mehkimi metodami, naravno fluktuacijo, upokojevanjem in s sporazumnim prenehanjem delovnega razmerja, na enak način pa bomo zmanjševali število zaposlenih tudi vnaprej," pojasnjujejo.

V Srbiji je Gorenje v dobri kondiciji
Direktor Gorenja Srbija Marko Mrzel je medtem v pogovoru za srbski časopis Blic poudaril, da Gorenje v Srbiji ne načrtuje odpuščanja delavcev. Medtem ko Gorenje delavce v Sloveniji spodbuja k sporazumni prekinitvi delovnega razmerja z odpravnino 6.000 evrov, se po besedah Mrzela v Srbiji to ne bo zgodilo.

Gorenje Beograd je v dobri kondiciji, saj so kljub svetovni finančni in gospodarski krizi januarja letos v primerjavi z januarjem 2008 prodali za tri odstotke več izdelkov. Trenutno tako razpisujejo celo nova delovna mesta, saj podjetje načrtuje nadaljnjo rast. "Proizvodnja v Sloveniji in na Češkem je dosegla maksimum, medtem ko lahko proizvodnjo v Srbiji še razširimo in z minimalnimi naložbami dosežemo proizvodnjo milijon izdelkov letno," pravi Mrzel.

A. S.