Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kaj je vzrok za odločitev luksemburških lastnikov podjetja ECC Escada, ki je šivalo oblačila višjega cenovnega razreda, ni znano. Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov pravi, da so nekateri zaposleni med epidemijo sicer delali po skrajšanem delovnem času ali čakali na delo, a da znakov, da bo podjetje zaprlo vrata, ni bilo.

Sorodna novica Kdo šiva srajčico Angelini, Oprah in švedski kraljici? Slovenci!

"Kako se bodo ti delavci v naslednjih letih, mesecih znašli. Kje bodo iskali delovna mesta? Predvidevam, da ne bo lahko. Sama tekstilna industrija, ki je bila 10, 15 let nazaj v Pomurju zelo, zelo prisotna, žal nima več veliko delavcev v tej panogi," je povedala.

Odpoved bo prejelo vseh 141 zaposlenih, potrjuje stečajna upraviteljica Petra Pavličič, ki dodaja, da so plače, vključno z majsko, prejeli, junijsko delo pa bo poplačano iz jamstvenega sklada. Neizplačana dodatek za prevoz in regres ter odpravnine pa bodo prijavili med terjatve, dodaja sindikalistka. Po besedah župana Gornje Radgone Stanislava Rojka bo stečaj udarec tako za njihovo kot tudi okoliške občine.

"Res pa je, da imamo v tem trenutku tudi v upravni enoti Gornja Radgona eno najnižjih stopenj nezaposlenosti v zadnjih desetih letih, kar me navdaja z optimizmom, da bodo tudi druga našla in odprla vrata za te ženske," je dejal Rojko.

Proizvodne prostore, ki jih podjetje najema, je sicer pred kratkim od slabe banke kupil proizvajalec oken in vrat Arcont, kjer pojasnil še nismo dobili.

Escada gre v stečaj