"Naše obleke nosijo Angelina Jolie, Oprah in švedska kraljica Silvia," se pohvali vodja razvoja v Escadini tovarni ECC Silva Kovač. Foto: EPA

ECC ni običajna tekstilna tovarna - ker vedo, da je delovna sila v Sloveniji predraga, da bi preživeli samo s šivanjem, tudi krojijo ter izdelujejo prototipe, kolekcije in najdražje ženske obleke z modnimi dodatki. "Zelo prestižna blagovna znamka je Alexander McQueen, ki oblači britansko princeso," se pohvali Tugomir Frajman, direktor ECC-ja. "Naše obleke nosijo Angelina Jolie, Oprah in švedska kraljica Silvia," doda vodja razvoja Silva Kovač.

Do zdaj moških oblek niso šivali - a so z lastno pametjo skrojili tudi te in pomembnežem predvsem v Nemčiji ponudili prvih tisoč oblek. Sicer pa so lahko moške obleke še dražje od ženskih. "Ta tkanina je nekaj posebnega, je najdražja, narejena ročno iz lotosovih cvetov, 1 meter stane 3.200 evrov," Kovačeva opiše eno izmed tkanin v tovarni in doda, da moška obleka, sešita iz tega blaga, stane vrtoglavih 25 tisoč evrov.

Sicer pa v radgonski tovarni ni zajamčene plače, 300 zaposlenih uživa relativno socialno varnost. "Povprečna bruto plača je 1.070 evrov, kar je za to branžo zelo dobro," trdi Frajman.

Ker je slovenske delavce praviloma strah, da bodo ostali brez služb, jih v ECC-ju pomirja nedavna izjava generalnega direktorja Sälzerja, češ da so predobri, da bi tovarno v Gornji Radgoni ukinjali, ampak bodo le še dodatno zaposlovali.

Oblačila za zvezdnike se šivajo v Sloveniji
Oblačila za zvezdnike se šivajo v Sloveniji