Minister Zdravko Počivalšek se je mudil tudi na več iranskih ministrstvih. Foto: invest-in-iran org
Minister Zdravko Počivalšek se je mudil tudi na več iranskih ministrstvih. Foto: invest-in-iran org

"Poslovni forum je bil konkreten s povpraševanji, ki jih bo zdaj treba realizirati oziroma povezati prave igralce na naši strani," je povedal Ante Milevoj z GZS-ja in dodal, da bo treba po vrnitvi iz Irana takoj v akcijo. Potrebe na iranskem trgu so namreč velike, Iranci pa vedo, kaj lahko od Slovencev dobijo in v kakšnih vrednostnih razponih. Časovnica je po Milevojevih besedah odvisna od poslovne dinamike posameznega podjetja.

Slovenska podjetja so na poslovnem forumu zbrala približno 30 konkretnih povpraševanj na področju klasičnega blagovnega in storitvenega poslovanja, ki jih je treba zdaj čim prej implementirati. Hkrati so bila podana tudi povpraševanja po tehnološkem sodelovanju in sodelovanju prek različnih oblik skupnih družb (joint venture). Glede na pridobljene stike, ki so jih v Iranu pridobili slovenski poslovneži, in številna povpraševanja je Milevoj obisk označil kot uspešen.

Memorandum o sodelovanju
Minister Zdravko Počivalšek je v okviru obiska v Iranu v nedeljo podpisal memorandum o sodelovanju med državama na področju energetike, nato pa še memorandum o gospodarskem sodelovanju, ki predstavlja priložnost za delo na konkretnih projektih. Štiri podjetja, Duol, Riko, Iskratel in Comita, so med obiskom tudi uradno odprla svoje predstavništvo v Teheranu. Gorenje pa bo zvečer v centru Teherana odprlo razstavno-prodajni salon.

Obisk delegacije v Teheranu, ki bo trajal do torka, organizirajo GZS, gospodarsko ministrstvo, javna agencija Spirit in zunanje ministrstvo. Vlada naj bi letos načrtovala tudi odprtje veleposlaništva v Teheranu.