Razpoloženje v gradbeništvu je bilo avgusta nekoliko boljše, a je še vedno na precej nizki ravni Foto: BoBo
Razpoloženje v gradbeništvu je bilo avgusta nekoliko boljše, a je še vedno na precej nizki ravni Foto: BoBo

Gospodarska klima je za 18 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja, kazalnik trenutno kaže minus 19 odstotnih točk, kažejo podatki statističnega urada. Gospodarska klima v zadnjem obdobju iz meseca v mesec niha, vendar je gibanje vse od konca preteklega leta negativno.

Vrednost kazalnika razpoloženja v predelovalnih dejavnostih je bila avgusta pri minus 14 odstotnih točkah in s tem za dve odstotni točki nižja kot julija, za 13 odstotnih točk nižja kot avgusta lani in za 11 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Nižja tudi pričakovanja
Vrednosti posameznih kazalnikov, ki kažejo na trenutne gospodarske razmere, so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma znižale. Prav tako so se večinoma znižale vrednosti kazalnikov pričakovanj za naslednje tri mesece.

Najbolj so se poslabšale ocene glede izvoznih naročil, pričakovanja pa so se najbolj poslabšala, ko gre za obseg skupnega povpraševanja.

Razpoloženje v trgovini na drobno je bilo avgusta malenkost slabše kot julija, vrednost kazalnika pa se je znižala za eno odstotno točko. V medletni primerjavi je bila nižja za štiri odstotne točke, glede na dolgoletno povprečje pa za 10 odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila avgusta pri minus 14 odstotnih točkah in se je glede na julij znižala za tri odstotne točke. Glede na lanski avgust je bila nižja za 19 odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa je bila oddaljena za 31 odstotnih točk. Poslabšale so se tako ocene trenutnega položaja kot pričakovanja ta prihodnje mesece.

Ocene razmer v trgovini se izboljšujejo
V nasprotju s predelovalnim sektorjem se je ocena trenutnih razmer v trgovini na drobno večinoma izboljšala, razen ko gre za poslovni položaj podjetij in obseg zalog. Pričakovanja za naslednje tri mesece pa so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma poslabšala.

Razpoloženje v gradbeništvu je bilo avgusta po drugi strani nekoliko boljše, a je še vedno na zelo nizki ravni. Vrednost indeksa se je zvišala za pet odstotnih točk in je pri minus 36 odstotnih točkah. Glede na lanski avgust je višja za sedem odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa še naprej za 20 odstotnih točk nižja. Pozitiven signal je, da so poleg boljše ocene stanj večinoma boljša tudi pričakovanja za prihodnja meseca.

Glavni omejitveni dejavnik v gradbeništvu je bil še naprej nezadostno povpraševanje, sledili so velika konkurenca v panogi, visoki stroški dela in materiala, visoki finančni stroški in težave pri pridobivanju posojil.

S. B. L.