Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo
Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo

"Ob koncu tedna je v Sloveniji na nekaterih bencinskih črpalkah prihajalo do občasnega pomanjkanja goriv, javljajo, da se tudi danes to dogaja. Po prvih podatkih od distributerjev naj bi se prodaja v zadnjih nekaj dneh povečala za dvakrat glede na normalen dan, zato je prišlo do logističnih težav," je v uvodu v izjavi za javnost povedal gospodarski minister Matjaž Han.

Po njegovih besedah so distributerji ministru zagotovili, da je šlo zgolj za občasna in kratkotrajna pomanjkanja, tako da ne gre za hujše motnje na trgu, pač pa zgolj za logistične težave. "Upoštevati moramo, da je bil ta konec tedna zelo obremenjen s tranzitom, v sosednji Avstriji so bili prazniki, tudi zaradi tega je bila upočasnjena dostava tovornjakov z gorivom na bencinske servise," je še pojasnil.

"V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez, ali da bi goriva zmanjkalo. Govorim o globalu, pustimo, kaj se dogaja s samo logistiko v teh urah," je zatrdil minister in ob tem dodal, da imajo tudi distributerji dovolj zalog. "Gre za kratkoročna, komercialna, posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji," je navedel. Zato je javnost po Hanovih besedah posledično lahko popolnoma pomirjena.

Nafta se "nenormalno" draži

Po njegovih besedah je sicer res, da je pred napovedano podražitvijo goriv občasno pomanjkanje goriva na črpalkah običajen pojav. Če opazujemo svetovne trende, lahko, tako Han, spremljamo, kako se nafta "nenormalno" draži.

Blagovne rezerve nafte so polne, je še dejal Han, pri tem pa pojasnil, da jih država lahko sprošča le v primeru zares hudih motenj trga, o katerih pa da trenutno ni mogoče govoriti.

Tržni inšpektorji preverjajo trgovce

Ministrstvo po njegovih besedah pozorno spremlja dogajanje in bo distributerjem na sestanku pojasnilo položaj. Poleg tega so na terenu tržni inšpektorji, ki preverjajo, ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov. "Če se bo izkazalo, da je prišlo do kakšnih kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale," je napovedal minister.

Han: V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv
Sorodna novica Pred podražitvijo ponekod zmanjkalo goriva. Petrol: Strah pred pomanjkanjem odveč.

Petrol in OMV: Povpraševanje po gorivih je veliko

Povpraševanje po pogonskih gorivih na bencinskih servisih po Sloveniji je močno povečano, so potrdili trgovci z naftnimi derivati. Težave so z dostavo goriva na bencinske servise, zaloge pa so zadostne, so pojasnili na Petrolu in OMV-ju Slovenija.

Kot so navedli na Petrolu, se je prodaja pogonskih goriv v njihovi mreži v zadnjih dneh zaradi izrednega povpraševanja tako domačih in tujih fizičnih oseb kot tudi domačih in tujih poslovnih uporabnikov najmanj podvojila. "Ob tem se spoprijemamo se tudi z logističnimi omejitvami – pretočnostjo železnice in avtocest ter z omejenimi kapacitetami železniških cistern in avtocistern. Glede na več kot dvojno količino prodaje v celotni mreži poskušamo najeti dodatne avtocisterne za dostavo goriva, kar je v tako kratkem obdobju izziv. Čeprav smo dobavo povečali in naše bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, na posameznih bencinskih servisih še vedno prihaja do pomanjkanja posameznih vrst goriva," so popisali stanje.

Ob tem pa v podjetju mirijo, da gre za kratkotrajne izpade, zatrdili so, da se trudijo, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena. Pojasnili so še, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je zato odveč.

Tudi na OMV-ju Slovenija so povedali, da zaradi izredno povečanega povpraševanja po pogonskih gorivih v zadnjih dneh teh na njihovih posameznih prodajnih mestih po državi ni na zalogi. Kot so zapisali, ne zmorejo prepeljati zadostnih količin goriva iz svojih skladišč na prodajna mesta, se pa tudi pri njih trudijo zagotoviti čim hitrejšo oskrbo.

"Lahko dodamo, da je izredno povpraševanje posledica napovedi višje cene pogonskih goriv, ki bodo veljavne v torek, 21. junija, bistveno nižje cene v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami in v tem času povečanega turističnega in tovornega tranzita," so analizirali. OMV Slovenija ima zadostne skladiščne zaloge goriv, so sklenili.

Nova vladna uredba o oblikovanju cen

Povpraševanje se je sicer povečalo po tem, ko je vlada pretekli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizelskega goriva pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Šibek tečaj evra in vse dražja nafta

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibek tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen. Pri časopisu Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizelskega goriva pa 1,81 evra. Uradne cene bodo po Hanovih napovedih znane danes popoldne.

Na črpalkah primanjkuje goriva