Pred torkovo podražitvijo goriv ponekod zmanjkuje zalog

Kot so sporočili s Petrola, se ponekod po Sloveniji zaradi povečanega povpraševanja pojavljajo kratkoročni izpadi zaloge. V torek se namreč ob prehodu na novo ureditev regulacije cen pričakuje občutnejša podražitev bencina in dizelskega goriva.

V Petrolu navajajo, da povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na nekaterih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Ob podobnih primerih v zadnjih mesecih se je to dogajalo predvsem na servisih, na katerih se z gorivom, predvsem dizlom, oskrbujejo večji porabniki, na primer kmetovalci.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že čez dan. Obenem so zaradi povečane prodaje na takšnih servisih že povečali tudi dobavo goriva.

V Petrolu opozarjajo, da zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah dobava goriva na nekatera prodajna mesta prihaja z zamudo, omejitev so tudi dovoljena časovna okna za voznike avtocistern. V Petrolu ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostno količino goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Petrol: Izpadi zalog ne vplivajo na odprtost poslovalnic

Kljub temu bralci sporočajo, da so ponekod že od sobote zaprti nekateri Petrolovi bencinski servisi. S Petrola so za MMC sporočili, da Petrolovi bencinski servisi delujejo skladno z ustaljenim odpiralnim časom in da povečano povpraševanje ter kratkotrajni izpadi goriva ne vplivajo na odprtost Petrolovih poslovalnic.

Po poročanju portala 24ur.com se težave občasno pojavljajo tudi na servisih OMV in MOL. Kot poročajo, ob prihodu na črpalko številne kupce pričaka sporočilo, ki jih obvešča, da goriva zaradi povečanega povpraševanja trenutno ni na zalogi. Medtem ko pri MOL-u Slovenija sprva težav ni bilo, naj bi se te zdaj pojavile tudi tam. Dodatno je povpraševanje povečano ob vračanju tujih turistov iz obmorskih krajev in Hrvaške, ki želijo gorivo zaradi nižjih cen natočiti v Sloveniji.

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene popolnoma liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizelskega goriva pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Bencin po 1,74 evra, dizelsko gorivo 1,81 evra za liter?

Pri časopisu Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizelskega goriva pa 1,81 evra.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času ter še vedno šibek tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen.

Na številnih bencinskih servisih po državi zmanjkalo goriva