Vlada napoveduje davčni boj proti sladkim pijačam. Foto: Pixabay
Vlada napoveduje davčni boj proti sladkim pijačam. Foto: Pixabay

Premier Robert Golob se je na Vrhu gospodarstva zavezal k rednim srečanjem in uskladitvi izhodišč za davčno reformo do konca prvega četrtletja tega leta. Gospodarstvo je svoje predloge že pripravilo, v prihodnjem tednu jih bo znova predstavilo na srečanju z ekonomisti in pravniki.

Gospodarska združenja so svoje predloge oblikovala že jeseni, zdaj je "mini" davčna reforma še toliko bolj pomembna, pravijo, saj želijo z njo nevtralizirati učinke že sprejetih novih obdavčitev. Med njimi so višji davek na dobiček, nova obdavčitev bilančne vsote bank, prispevek za dolgotrajno oskrbo. Zdaj je še čas, pravi glavni analitik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc.

"Glavnina davčnih obremenitev se bo začela obračunavati prihodnje leto, tako da bo z vidika denarnega toka večji izziv za podjetja prihodnje leto kot letošnje," je povedal Ivanc.

Finančni minister Boštjančič išče nove vire davčnih prihodkov. Foto: Vlada/Flickr
Finančni minister Boštjančič išče nove vire davčnih prihodkov. Foto: Vlada/Flickr

Razmerje med obdavčitvijo dela in kapitala

Ključni cilj predlogov je drugačno razmerje med obdavčitvijo dela in kapitala. "Bodo šli v smeri razbremenitve dela in spodbujanja gospodarstva, tudi z davčno obravnavo lastništva zaposlenih v podjetjih, uvedba razvojne kapice pri pokojninskih prispevkih, predlagali smo tudi uvedbo davka na nepremičnine," je nadaljeval Ivanc.

Čeprav so s prvim poskusom pogoreli, je finančni minister Klemen Boštjančič za našo televizijo te dni zagotovil, da davčna reforma ostaja na mizi. "Nismo dali v predal ideje o ustreznejši obdavčitvi, ne bom rekel nepremičnin, ampak premoženja, o tem intenzivno debatiramo, v naslednjih tednih in mesecih verjamem, da bo tu precejšen napredek," je napovedal Boštjančič.

S trošarinami, višjim DDV-jem ali posebnim davkom pa napovedujejo boj proti sladkim pijačam. "Spremembe glede obdavčitve sladkih pijač in potencialno druge nezdrave hrane se pripravljajo, vendar glede tega še potekajo pogovori, gre za precej kompleksno tematiko," je še navedel minister Boštjančič.

O davčnih spremembah naj bi se posvetovali v novem svetu za davke, a tudi sindikati in delodajalci do novega leta vanj še niso imenovali svojih predstavnikov.