Marjan Šarec je pred dnevi obiskal OZS ter obrtnikom in podjetnikom izrazil podporo pri reševanju njihovih težav. Foto: BoBo
Marjan Šarec je pred dnevi obiskal OZS ter obrtnikom in podjetnikom izrazil podporo pri reševanju njihovih težav. Foto: BoBo

V Gospodarski zbornici Slovenije v zadnjih mesecih niso zaznali usklajene politične smeri, stanje pa je bilo nepredvidljivo. Kot je opozorila generalna direktorica Sonja Šmuc, je imela vlada težave pri resnejših projektih, strukturnih reform se niti ni lotevala. Predlogi zakonov, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro – neredko so to storili kar poslanci in mimo socialnega dialoga – niso temeljili na argumentih in izračunih, temveč čedalje bolj na populizmu in zadovoljevanju enostranskih interesov.

"Nov predsednik vlade bo podedoval vse težave, ne samo sedanje, temveč tudi prejšnjih vlad," opozarja prva dama GZS-ja in dodaja, da bosta med prioritetami nove vlade gotovo pokojninska reforma in urejenost javnega sektorja, ki je čedalje obsežnejši. V GZS-ju si zato želijo, da bi Slovenija čim prej dobila novo vlado z jasnim političnim mandatom, ki bi se resno lotila najpomembnejših strukturnih vprašanj. Skrbi pa jih, da si bomo, medtem ko se bo politika ukvarjala s seboj, otežili položaj pri pogajanjih za novo finančno perspektivo, saj bodo prihodnji tedni in meseci odločilni. Foto: BoBo

Jasne, razumne strategije po njenem mnenju ni bilo videti. Prihodnji glavoboli, ki jih sedanje odločitve politikov povzročajo, pa postajajo vse bolj gotovi. Izzivi, ki so bili pred sedanjo vlado, tudi zato, ker je bila manjšinska, preprosto niso bili uresničljivi. Šmučeva je sicer pohvalila Šarčevo vlado, da je lani storila nekaj korakov na strani razbremenitve dela, vendar pa so po drugi strani na bolj zakompliciranih in težavnih področjih posegali po preprostih in populističnih ukrepih. "Tudi zdravstvena reforma ni prava reforma, te se ne moremo lotiti na strani financiranja, ne da bi vedeli, zakaj to sploh počnemo," je dejala.

Obrtniki si želijo, da se nova vlada oblikuje čim prej

V OZS-ju so zapisali, da razumejo potezo predsednika vlade, saj v manjšinski vladi ni mogel uresničiti tega, kar je obljubil pred volitvami. Predsednik zbornice Branko Meh je ob tem dodal, da je pomembno, da bomo čim prej imeli stabilno vlado, ki bo delala za dobro slovenskega malega gospodarstva in vseh državljanov. Obrtniki si želijo, da se nova vlada oblikuje čim prej, do nje pa bodo imeli enake zahteve in pričakovanja. "Ne želimo si praznih obljub politikov, zato tudi razumemo potezo predsednika vlade, ki je danes napovedal svoj odstop," je zapisal Meh.

Odločitev pričakovana. A bo povzročila vnovičen odlog reform.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je za STA dejala, da je bila odločitev premierja za odstop v razmerah, ko se je pričakovala blokada dela vlade, zaradi česar ne bi mogli sprejemati zakonodajnih predlogov, pričakovana. "Bo pa to znova povzročilo odlog odločanja o vsebinskih vprašanjih, ki smo jih vsi pričakovali, torej zdravstvene reforme, dolgotrajne oskrbe, začetega dela pri stanovanjski politiki, zakona o delovnih razmerjih, pokojninske zakonodaje ..." je opozorila.

Začetki dela Šarčeve vlade so bili po mnenju Jerkičeve sicer obetavni, saj so začeli mandat z zakonom o minimalni plači, ukinjanjem učinkov zakona za uravnoteženje javnih financ in razbremenitvijo dela regresa. "Žal se je to v zadnji polovici leta ustavilo zaradi težav pri odločanju in doseganju večine," je dejala.

Jerkičeva ni želela špekulirati, ali bi bile za državo boljše predčasne volitve ali pa oblikovanje nove vlade.
Jerkičeva ni želela špekulirati, ali bi bile za državo boljše predčasne volitve ali pa oblikovanje nove vlade. "Vemo, kaj imamo na meniju, tudi nove volitve najbrž ne bi premešale kart. Mogoče velja pomislek, da nam ni uspelo uskladiti volilne zakonodaje z ustavo, tako da bi bila pod vprašanjem lahko tudi ustavnost reform," je opozorila. Foto: BoBo

Združenje Manager želi konsenz politike

V Združenju Manager so zaskrbljeni zaradi odstopa predsednika vlade Marjana Šarca. Politična stabilnost je namreč eden ključnih dejavnikov za učinkovito odzivanje države, sploh ob ohlajanju gospodarstva in geopolitičnih negotovostih, zato si želijo čimprejšnjega konsenza politike o naslednjih potezah, najverjetneje o predčasnih volitvah. Kot so zapisali v združenju, je za učinkovito odzivanje države ključna tudi operativnost vlade, ki je bila v razmerah pisane koalicije in manjšinske podpore v državnem zboru močno okrnjena.

"Vlada je marsikdaj jasno pokazala, kaj bi morali storiti za večjo blaginjo in s tem dostojnejše življenje vseh ljudi. Z določenimi ukrepi je šla v pravo smer, a je hkrati ustvarila politične razmere, v katerih konkretnejših reform in strukturnih premikov, ki jih Slovenija potrebuje, spet ni bilo. V času svetovne geopolitične negotovosti in ohlajanju gospodarstva pravzaprav majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja," je izpostavila izvršna direktorica Združenja Manager Saša Mrak Hendrickson. V združenju si želijo tudi konsenza politike o naslednjih potezah, najverjetneje o predčasnih volitvah.

Očitno bodo pogajanja z javnim sektorjem zastala

Počivavšek je za STA dejal, da je prezgodaj za sklepanje o tem, kaj se bo zgodilo na političnem parketu, saj to vprašanje ostaja v zraku. Odprto ostaja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s spremembami zakona o zdravstvenem zavarovanju, začetkom dogovarjanja o celoviti spremembi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, očitno bodo zastala tudi pogajanja v javnem sektorju. "Kar nekaj zadev je, ki bodo čakale, še posebej pa zdaj, ko so se začele tudi priprave na predsedovanje Svetu EU-ja, pa priprava dokumentov evropskega semestra, ki vključuje dokumente za prihodnje obdobje," je izpostavil.