Gospodarstveniki opozarjajo, da novih obremenitev ne bodo več zmogli. Foto: BoBo
Gospodarstveniki opozarjajo, da novih obremenitev ne bodo več zmogli. Foto: BoBo
Gazirane pijače
Davek na sladke pijače naj bi prinesel dodatnih 14 milijonov evrov prihodkov v proračun. Foto: EPA

Številna podjetja je najbolj vznemiril napovedan dvig prispevka za obnovljive vire energije (OVE), ki bo močno obremenil zlasti energetsko intenzivna podjetja. Po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sama Hribarja Miliča je ta dvig "pravi šok za gospodarstvo".
Ocenil je, da bo slovensko gospodarstvo letos dodatno obremenjeno še s približno 143 milijoni evrov (dvig prispevka na OVE, višje trošarine, davek na sladke pijače). Napovedano 50-odstotno zvišanje trošarine na energente bo, kot je dejal Hribar Milič, "pravi infarkt za gospodarstvo".
Predsednik uprave skupine SIJ - Slovenske industrije jekla Tibor Šimonka si zvišanja prispevka na OVE ne zna razlagati drugače, kot da gre "za sabotažo". Zvišanja prispevka z 1,1 na 3,9 milijona evrov pa da ne morejo prenesti.

Pokop še zdravih podjetij
Talumu bo omenjeno zvišanje nakopalo dodatnih 6,5 milijona evrov davkov, je pojasnil predsednik uprave družbe Marko Drobnič in ocenil, da tega ne morejo prenesti v cene njihovih proizvodov. Pri tem je opozoril, da trg takih obremenitev ne prenese, zaradi česar bodo začela propadati tudi zdrava podjetja.
Direktor Belinke Perkemije France Stele je ocenil, da država deluje "izključno v korist polnjenja malhe", na drugi strani pa se ne vpraša, kaj bo to prineslo za podjetja in celotno gospodarstvo. Če bo šlo tako naprej, govori se o zvišanju trošarine, lahko Belinka Perkemija v portfelju novega lastnika izgine, je ocenil.
Po besedah generalnega direktorja Julona Edija Krausa dodatne obremenitve za družbo predstavljajo 360.000 evrov dodatnih stroškov letno. Izpostavil je tudi bančni sistem, ki naj ne bi deloval pravilno. Hkrati pa so gospodarstveniki zatrdili, da od države ne želijo, da jim kar koli podari, temveč, da jim le omogoči enake pogoje, kot jih imajo njihovi tekmeci.

Milijoni za nove davke
Dodatne obremenitve, tudi davek na sladke pijače, bodo po oceni komercialnega direktorja Pivovarne Union Matjaža Zupina povzročile, da bodo slovenski porabniki po nakupe hodili čez mejo. Z davkom bo družba na letni ravni obremenjena za dodatne tri milijone evrov, maloprodajne cene pa bodo morali zvišati za od 10 do 20 odstotkov.

Ta davek bo po besedah Martina Laha iz družbe Radenska njihovo podjetje obremenil z dodatnima dvema milijonoma. "Zelo sem zaskrbljen," pa je bil ogorčen direktor Dane Marko Hren in dodal, da družbi poleg dodatnih 15.000 evrov za elektriko grozi še 2,5 milijona evrov dajatev, ki jih država pripravlja.
Davek na sladke pijače je za Vital Mestinje "pravi pokop", je ocenila tudi direktorica družbe Mira Močnik in pojasnila, da ta davek za družbo predstavlja okoli štiri milijone evrov dodatne obremenitve. Nekatere proizvode, ki bi se zaradi davka podražili za več kot 100 odstotkov, bodo morali ukinili, verjetno bodo morali tudi odpuščati, je ocenila. Da lahko zaradi dodatnih obremenitev proizvodnja ugasne, pa je izpostavil menedžer in prokurist družbe Uskok (voda costella) Jože Božič.