Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne samo v posameznih regijah. Glede na to, da številni lokali nimajo teras in vrtov, predlagamo odprtje tudi notranjih prostorov. Poleg tega vremenske razmere pogosto ne dopuščajo strežbe na terasah in vrtovih, zato se tudi zdaj številni gostinci v vzhodni Sloveniji niso odločili za odprtje svojih lokalov," je poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar.

V ponedeljek so gostinski lokali v posavski regiji in jugovzhodni Sloveniji lahko odprli terase in vrtove. Tam lahko gostinci strežejo tudi alkohol, medtem ko v preostalih regijah, kjer je mogoč le prevzem, to ni dovoljeno.

Sekcija tudi predlaga, da se gostincem, ki ne izpolnjujejo pogojev za odprtje, omogoči nadaljnje izkoriščanje pomoči iz protikoronskih svežnjev. Prav tako pa sekcija pričakuje, da bo vlada kmalu sprejela še deveti protikoronski sveženj, v katerem naj bi bila zagotovljena pomoč njihovi panogi.

Predlagajo tudi odpravo omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih ter možnost uživanja alkoholnih pijač pred lokali.

Gostinci imajo namreč ogromno škodo tudi zaradi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, saj so roki trajanja alkoholnih pijač omejeni.

V sekciji ugotavljajo, da se zaradi omejitev v odloku alkohol zdaj pogosto prodaja na črno. Na slabšem je tudi država, ki ima dodatno izgubo zaradi nepobranih dajatev.

"Nelogično je tudi, da je v sklopu poslovnih srečanj prodaja alkohola v lokalih dovoljena, medtem ko na prevzemnih mestih alkohola ni mogoče prodati strankam. Poleg tega lahko alkohol kupimo v vseh živilskih trgovinah, prevzem v gostinskem lokalu pa ni mogoč. Takšne omejitve so po mnenju gostincev diskriminatorne in absurdne," so dodali.

Han: Gostinci bijejo plat zvona

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je medtem v sredo vlado pozval, naj nemudoma omogoči odprtje teras gostiln in lokalov v vseh regijah Slovenije ter prodajo alkoholnih pijač na prevzemnih mestih pijače in hrane.

"Gostinci bijejo plat zvona! Po večmesečnem zaprtju gostinskih lokalov na celotnem območju države je bilo mnogo gostincev zaradi nevzdržnih stroškov, ki se ne morejo več kriti iz prihrankov ali prepočasne ter prenizke pomoči države, primorano že trajno zapreti svoja vrata! Tisti, ki še vztrajajo in se ob možnosti prevzema ali dostave hrane ter pijače še nekako držijo 'nad gladino', pa čedalje glasneje opozarjajo, da ne bodo več zmogli dolgo, zato obstaja upravičena bojazen, da se nam čez mesec ali dva obeta kolaps gostinske dejavnosti v Sloveniji, s tem pa veliko novih brezposelnih in še bolj zaostrena socialna slika," je opozoril Han.