Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja. O obratovanju po izteku poskusnega obdobja bo vlada presojala na seji prihodnji teden.

Upoštevati bo treba navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Apeliram tako na gostince kot tudi na goste: ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje," je poudaril Počivalšek.

Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom; izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med ljudmi bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedeli največ štirje gostje. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno največje dovoljeno število gostov.

Zaradi nujnih vzdrževalnih in posodobitvenih del na osrednji sistemski infrastrukturi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se bodo objave podatkov NIJZ-ja zamaknile v večerne ure.

Sorodna novica V Posavju, v Beli krajini in na Dolenjskem bodo testno odprli terase lokalov

Nujno bo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Nujna bo tudi odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe ter igrače, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov.

Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le ob uporabi toaletnih prostorov.

V ti dve statistični regiji lahko pridejo vsi prebivalci Slovenije z izjemo obalno-kraške regije, ki je zaradi povečanega števila okužb v rdeči fazi. Med oranžno in rumeno obarvanimi regijami prehajanje ni omejeno.

Gostinski lokali zaprti več kot tretjino leta

Gostinski lokali so vrata zaprli 23. oktobra lani. Od takrat so lahko storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Ves čas pa je bilo dovoljeno izvajanje storitev za poslovne subjekte, torej je lahko gostinec malice stregel zaposlenim v določenem podjetju, s katerim je imel sklenjeno pogodbo. Večji del zaprtja gostinci sicer za to možnost niso vedeli oz. trdijo, da so bila pojasnila vladnih služb o tej možnosti neenotna.

Ponovno odpiranje vrtov gostinskih lokalov