Fructal je delo začel 5. oktobra 1945. Foto: BoBo
Fructal je delo začel 5. oktobra 1945. Foto: BoBo

Po besedah izvršnega sekretarja Obalne konfederacije sindikata KS 90 Eura Brozića niso prejeli še nobenega uradnega obvestila o številu in seznamu presežnih delavcev. Z novim predsednikom uprave Fructala Luko Jejčičem se bodo sestali v torek, na dnevnem redu pogovora pa je tudi morebitno odpuščanje delavcev, je še potrdil Brozić.

Informacije o nameri, da bi odpuščali, v Fructalu še ne želijo komentirati. Zaradi sporazuma, ki ga je srbski Nectar podpisal z občino Ajdovščina ob prevzemu Fructala, da ne bo odpuščal in da bo ohranil razvoj v Ajdovščini, je bila v sredo pri ajdovskem županu Marjanu Poljšku delegacija sveta delavcev iz Fructala.

Župan bo vztrajal na spoštovanju zavez
Poljšak je potrdil, da so ga obiskali predstavniki zaposlenih in da bo občina od lastnikov zahtevala, da se držijo danih obljub."V pismu o nameri je zapisano, da delavcev ne bodo odpuščali, razen če bi jim našli drugo zaposlitev," je še pojasnil Poljšak.

Nectar je sicer že v začetku tega leta naročil zunanjo strokovno presojo o možnosti optimizacije proizvodnje. Srbski lastnik je želel optimizirati predvsem prodajne kanale, saj se nekateri podvajajo s Fructalom.