Na avstrijski strani Karavank so dela na drugi cevi predora, ki skupaj meri 7.948 metrov, stekla že septembra lani. Po načrtih naj bi sicer Avstrija in Slovenija mejo prebili leta 2022. Foto: BoBo
Na avstrijski strani Karavank so dela na drugi cevi predora, ki skupaj meri 7.948 metrov, stekla že septembra lani. Po načrtih naj bi sicer Avstrija in Slovenija mejo prebili leta 2022. Foto: BoBo

O Darsovi odločitvi bo zdaj odločala državna revizijska komisija, ki je lani razveljavila Darsovo odločitev o oddaji javnega naročila Turkom.

Dars bo o zavrnitvi zahtevkov za revizijo po neuradnih informacijah po pošti obvestil oba pritožnika, družbo Kolektor CPG ter konzorcij podjetij Gorenjska gradbena družba in češki Metrostav, pa tudi državno revizijsko komisijo, ki bi, upoštevaje zakonske roke, odločitev lahko sprejela do maja.

Za izvajalca del je Dars izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podalo za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od preostalih osmih ponudnikov, a je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov romal na državno revizijsko komisijo. Konec novembra je odločila, da izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

Vse ponudbe nedopustne?

Dars je nato po temeljitem pregledu vseh ponudb ugotovil, da so vse ponudbe nedopustne, zato so postopek končali brez izbire, ob tem pa so se odločili izvajalca izbrati prek pogajanj s šestimi ponudniki, za katere je strokovna komisija ugotovila, da so dokazali usposobljenost in da zanje ne obstajajo razlogi za izključitev.

Poleg turškega Cengiza so k oddaji ponudb pozvani še Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto, Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem, sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj ter grški J&P Avax.

Medtem ko so na avstrijski strani Karavank dela na drugi cevi predora, ki skupaj meri 7.948 metrov, stekla že septembra lani, je zadeva torej pri nas že drugič pristala na državni revizijski komisiji. Po načrtih naj bi sicer Avstrija in Slovenija mejo prebili leta 2022.