Grčija se spopada z vsakodnevnimi protesti zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je morala vlada sprejeti, da bi si zagotovila obsežno finančno pomoč. Foto: EPA
Grčija se spopada z vsakodnevnimi protesti zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je morala vlada sprejeti, da bi si zagotovila obsežno finančno pomoč. Foto: EPA
Evangelos Venizelos
Venizelos obljublja reforme. Foto: EPA

Strokovnjaki Evropske unije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so v Atenah končali težko pričakovano revizijo grških javnih financ.

"Misija je dosegla dogovor na ravni osebja z grškimi oblastmi o ekonomskih in finančnih politikah, potrebnih za vnovičen zagon vladnega gospodarskega programa," je t. i. trojka zapisala v sporočilu za javnost.

Po opravljeni reviziji so zapisali, da so grške oblasti naredile "pomemben napredek", še posebej v povezavi s fiskalno konsolidacijo, zatika pa se pri privatizaciji in strukturnih reformah in predvsem te reforme ostajajo glavni izziv, ki bi si ga morala zadati vlada v Atenah.

Grška vlada mora nujno več pozornosti nameniti strukturnim reformam v javnem sektorju in gospodarstvu, da bi zagotovila nadaljnje zmanjševanje proračunskega primanjkljaja na socialno sprejemljiv način in trajno okrevanje.

Recesija še ni rekla zadnje besede
Trojka je opozorila, da bo recesija Grčijo bolj prizadela, kot so sprva pričakovali, in okrevanje naj bi se začelo šele leta 2013. Razpoloženje vlagateljev se ne izboljšuje in temu primerno skromne ostajajo naložbe. Dobra novica je, da se krepi izvoz, kar bi moralo na srednji rok zagotoviti vzdržnejšo rast.

Na fiskalnem področju je trojka ugotovila, da Grčija letos ne bo dosegla zastavljenih ciljev pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja, delno zaradi globlje recesije, delno pa tudi zaradi neizpolnjevanja dogovorjenih ukrepov. A v letu 2012 bi moral program spet potekati v skladu z zastavljenimi cilji, meni trojka in dodaja, da bodo za leti 2013 in 2014 potrebni dodatni ukrepi, predvsem na odhodkovni strani.

(Pre)počasna privatizacija
Čeprav je Grčija pri privatizaciji dosegla napredek z ustanovitvijo privatizacijskega sklada, je sam proces privatizacije zamudil in letos bodo prihodki občutno nižji od pričakovanih, vseeno pa oblasti pri tem obljubljajo 35 milijard evrov prihodkov do konca leta 2014.

Od poročila trojke je odvisno izplačilo nove tranše posojila Grčiji, v okviru katere naj bi države z evrom prispevale 5,8 milijarde evrov, IMF pa bo dodal še 2,2 milijarde. Trojka predvideva, da bo denar na voljo na začetku novembra, če izplačilo potrdijo voditelji držav z evrom in izvršni odbor IMF-a.

Venizelos: Nadoknaditi je treba zamude
Grški finančni minister Evangelos Venizelos je pozdravil izjavo trojke in zagotovil, da se bodo lotili predlaganih reform, da bi grško gospodarstvo naredili za bolj konkurenčno.

"Izjava trojke je uravnotežena, praktična in pozitivna. Naslednji korak ni samo razdelitev šeste tranše posojila, ampak zaključitev in izpeljava odločitev z julijskega vrha," je dejal Venizelos.

"Za dobro države moramo nadoknaditi zamude pri strukturnih reformah," je še zatrdil.