Inovativni mladi kmet 2021 je Gregor Slavec. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Inovativni mladi kmet 2021 je Gregor Slavec. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

"Danes gledam v vaše mlade oči in vidim prihodnost slovenskega podeželja," je ob razglasitvi zmagovalca dejal predsednik republike Borut Pahor in se v imenu države zahvalil Zvezi slovenske podeželske mladine za dolgoletno sodelovanje in vztrajanje pri akciji Inovativni mladi kmet/kmetica.

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor letošnjim kandidatkam in kandidatom čestital z besedami, da ga njihove zgodbe prepričajo, da bo ena od najpomembnejših prednosti, ki jih v primerjavi z državami srednje in vzhodne Evrope Slovenija ohranja po osamosvojitvi, ostala – to je sorazmeren razvoj podeželja.

"Mladim kmeticam in kmetom res ni mogoče očitati, da ne bi razumeli velikih sprememb v svetu, trajnostnemu razvoju pa dajete osrednji pomen," je dejal Pahor, navdušen, ker vse več izobraženih ljudi ostaja na kmetijah, da bi s svojim znanjem, prodornostjo in inovativnostjo slovenskemu podeželju ponudili nekaj več. Zato se nam po njegovem mnenju ni treba bati za prihodnost slovenskega podeželja.

Zmagovalec letošnjega izbora Slavec je ob razglasitvi povedal, da si pred osmimi leti, ko so začeli iz nič, niso predstavljali, da bodo tukaj. "Začeli smo s tremi kozami, danes smo tu, v predsedniški palači, ponosni," je dejal in dodal, da svoje poslanstvo razume tudi kot navdih mladim, da bi se ukvarjali s kmetijstvom, ga skupaj razvijali, ohranjali naravo in varovali živali.

"Da imamo naša srečanja tu, v prekrasni predsedniški palači, smo vam iskreno hvaležni. To kmetijstvu daje dodano vrednost in ga dviga na tisto raven dostojanstva, ki si jo kmetijstvo zasluži," se je Pahorju zahvalila predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager. Poudarila je, da kandidatke in kandidati za naziv Inovativni mladi kmet/kmetica dokazujejo, da je mogoče uspeti in so zato vzor številnim mladim, ki se podajajo na pot kmetijstva ali razmišljajo, da bi se.

Udeležence slovesnosti so nagovorili tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič, vodja projekta Inovativni mladi kmet/kmetica 2021 Žan Koroša in predsednika komisije izbora Jožica Rozman Vodopivec. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Izbor inovativnega mladega kmeta/kmetice je 13. zapored pripravila Zveza slovenske podeželske mladine skupaj s KGZS-jem. Namen izbora je med mladimi podpirati inovativnost na področjih kmetijstva, gozdarstva in ribištva ter spodbujati prenos znanja in prepoznavnost teh področij in dejavnosti.

Za naziv inovativnega mladega kmeta ali inovativne mlade kmetice 2021 so se poleg Slavca potegovali Sara Berglez Zajec, Simon Čretnik, Katja in Barbara Leber Vračko, Rok Gartnar, Eva Pavlič Seifert, Timotej Kovač, Katarina Puhan Gjerkeš, Anton Požar, Katja Sinkovič ter Barbara Zakrajšek.

Gregor Slavec – inovativni mladi kmet 2021