Grška vlada si prizadeva postopke končati še danes, tako da bi lahko banke znova odprli v torek, takrat že pod novimi lastniki. Foto: EPA
Grška vlada si prizadeva postopke končati še danes, tako da bi lahko banke znova odprli v torek, takrat že pod novimi lastniki. Foto: EPA

"Postopek za pripojitev treh ciprskih bank skupini grških bank v Grčiji poteka v tesnem sodelovanju s ciprsko centralno banko," so pojasnili z grškega finančnega ministrstva, niso pa navedli, katere grške banke pri tem sodelujejo.

V Grčiji imajo podružnice tri ciprske banke: Bank of Cyprus, Hellenic Bank in Cyprus Popular Bank, vrednost depozitev je ocenjena na 14,6 milijarde evrov.

Prevzem vreden milijardo evrov
Interes za morebiten nakup so pokazale tri največje grške banke (National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank) in poštna banka Hellenic Postbank, ki je v lasti države. Za prevzem podružnic naj bi bila po nekaterih ocenah potrebna približno milijarda evrov.

V igri stabilnost grškega bančnega sistema
S Cipra so sporočili, da sta se o ukrepu v telefonskem pogovoru dogovorila grški premier Antonis Samaras in ciprski predsednik Nicos Anastasiades, z njim pa bi prispevali predvsem k stabilnosti hranilnih vlog Grkov v podružnicah ciprskih bank in posledično zagotovili stabilnost grškega bančnega sistema.

Grška vlada si prizadeva postopke končati še danes, tako da bi lahko banke znova odprli v torek, takrat že pod novimi lastniki.