Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: BoBo
Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: BoBo

Medtem ko doma odmeva sporni predlog zakona o sodnem varstvu bančnih razlaščencev, po katerem bi morala Banka Slovenije namesto države pokriti morebitne odškodnine, je guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle po včerajšnji seji sveta Evropske centralne banke za Radio Slovenija komentiral aktualne gospodarske razmere in predvsem gibanje obrestnih mer.

Gospodarske razmere v evrskem območju se ohlajajo. Tveganja, kot so brexit in nedorečeni trgovinski odnosi Kitajske z ZDA in Evropsko unijo, pa tudi gospodarske težave v Italiji in izzivi nemškega avtomobilskega sektorja ostajajo. Odgovor Evropske centralne banke, da podaljša rekordno nizke obrestne mere, je zato logičen, pojasnjuje guverner Boštjan Vasle.

"Naše ključno sporočilo glede obrestnih mer je, da jih v tem trenutku ohranjamo nespremenjene, poleg tega pa predvidevamo, da bodo nespremenjene ostale do konca letošnjega leta oziroma tako dolgo, dokler bodo to zahtevale makroekonomske razmere." S tem, da se bodo razmere v gospodarstvu, kot kažejo najnovejši podatki, glede predelovalnega sektorja in upočasnitve zunanjega povpraševanja v prihodnje najverjetneje še nekoliko poslabšale. "Trenutno tveganja niso enakomerno razporejena, kar pomeni, da obstaja več možnosti, da bodo gospodarski rezultati ob koncu leta nekoliko nižji, kot se pričakuje, kot da bi bili višji."

Sloveniji se letos obeta 3,4-odstotna, prihodnje leto pa 3,1-odstotna gospodarska rast. Slovenska kondicija je za zdaj še vedno prepričljiva, prizna Vasle: "Če se primerjamo z drugimi članicami evrskega območja, smo nedvomono v skupini držav z boljšimi gospodarskimi rezultati." Ne glede na to, pa se tudi v Sloveniji, kot kažejo sveži podatki Umarja, razmere na področju izvoza umirjajo. Rast izvoza naj bi se namreč v dveh letih z dobrih 10 odstotkov letos prepolovila na 5 odstotkov.