V GZS-ju pričakujejo pospešene dejavnosti za zagon slovenskega gospodarstva,
V GZS-ju pričakujejo pospešene dejavnosti za zagon slovenskega gospodarstva, "ne pa razprtije v DZ-ju". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Uspelo nam je narediti prve korake v pravo smer in že smo se znašli v vrtincu obtožb in političnih špekulacij.

GZS

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob napovedih interpelacij proti več ministrom meni, da tovrstne politične razprave ne sledijo ključnima ciljema - izhodu iz krize in gospodarski rasti -, in da bi morali vse moči usmeriti predvsem v pripravo usklajene in strokovno utemeljene nove zakonodaje za čim hitrejši zagon gospodarstva.
"Slovenija je namreč v zadnjih nekaj letih že izgubila preveč časa in energije za to, da ni storila nič v smislu prepotrebnih reform za izboljšanje makroekonomske slike. Uspelo nam je narediti prve korake v pravo smer in že smo se znašli v vrtincu obtožb in političnih špekulacij," so zapisali.

Po mnenju zbornice priprava nove zakonodaje in varčevalnih ukrepov zahteva vključitev najširšega kroga zainteresiranih, kamor sodijo predstavniki iz koalicijskih in opozicijskih vrst, strokovna javnost in zainteresirana civilna družba. To bi sicer zahtevalo več usklajevanja, bi bil pa končni izid boljši, dodajajo.

"Nismo zadovoljni z vsem, kar je pripravila vlada"
"Tudi na GZS-ju nismo zadovoljni z vsem, kar je do zdaj pripravila in sprejela vlada. In ravno zato pričakujemo pospešene dejavnosti za zagon slovenskega gospodarstva, ne pa razprtije v DZ-ju," so zapisali.

GZS: Potreben je svež denar za vlaganja
Pripravljata se nov socialni sporazum in reforma trga dela. Večina ljudi se po mnenju zbornice zaveda nujnosti zdravstvene in pokojninske reforme. Opozarjajo, da so potrebni svež denar za vlaganja, inovacije in odpiranje novih delovnih mest, in pozivajo: "Ne izgubljajmo več časa, denarja in energije, ampak združimo moči in potegnimo voz gospodarske rasti naprej."

Možnost vložitve interpelacij proti več ministrom je v tem tednu napovedala največja opozicijska stranka, Pozitivna Slovenija. Predsednik stranke Zoran Janković je napovedal, da bi lahko prvo interpelacijo vložili že prihodnji teden, ni pa nujno.

Uspelo nam je narediti prve korake v pravo smer in že smo se znašli v vrtincu obtožb in političnih špekulacij.

GZS