Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS-ja. Foto: BoBo
Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS-ja. Foto: BoBo

"Le če bomo kot družba stopili skupaj in vsak po svojih močeh prispevali k izboljšanju epidemioloških razmer, bodo lahko člani GZS, pa tudi širše gospodarstvo, v prihodnjih mesecih nemoteno poslovali. Sicer pa nas lahko doletijo tudi nove omejitve, ki bodo spodbudile rast nezadovoljstva in bodo dodatno obremenile javne finance," je opozoril generalni direktor zbornice Aleš Cantarutti in ponovno pozval k doslednemu spoštovanju preventivnih koronaukrepov ter k strogemu nadzoru PCT-pogoja.

Ob pozivu odločevalcem, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let, so na zbornici poudarili nujnost doslednega spoštovanja preventivnih ukrepov, strogega preverjanja PCT-pogoja ter samoomejevalnega in odgovornega vedenja vsakega posameznika.

Na GZS-ju so se v pozivu oprli na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da je 68 odstotkov vseh pacientov, sprejetih v bolnišnico zaradi okužbe s covidom-19, necepljenih. Od cepljenih, ki so bili z okužbo sprejeti v bolnišnično oskrbo, pa jih je 79 odstotkov v starostni skupini nad 65 let.

Avstrija je obvezno cepljenje že uredila s februarjem 2022, so izpostavili v GZS-ju. Foto: EPA
Avstrija je obvezno cepljenje že uredila s februarjem 2022, so izpostavili v GZS-ju. Foto: EPA

Izziv je zaščita ranljivih oseb

"Največji izziv v tem obdobju ni virus kot tak. Največji izziv so ranljive osebe v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, ki obremenjujejo zdravstveni sistem do te mere, da se drugi programi bolnišničnega zdravljenja začasno krčijo ali celo ukinjajo," so generalnega direktorja v sporočilu za javnost povzeli na zbornici.

Kot so zapisali, je obvezno cepljenje zakonsko že uredila Avstrija z začetkom februarja 2022. Nemčija o tem razmišlja, Italija, Francija in nekatere druge države so obvezno cepljenje uvedle za posamezne poklicne skupine oz. področja. "Z morebitno odločitvijo za uvedbo obveznega cepljenja v določeni obliki tako Slovenija zagotovo ne bi bila niti prva niti edina v Evropi," je dejal Cantarutti.

Člane GZS-ja je pozval, naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj. Ob tem zbornica opozarja tudi na težavo, ki bremeni delovni proces, namreč vštevanje časa samotestiranja zaposlenih v delovni čas. GZS bo predlagal, da se to ustrezno uredi z novim interventnim zakonom.