Gospodarska zbornica Slovenije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Gospodarska zbornica Slovenije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Sprejemamo vse sankcije, ki jih bo zaradi agresije na Ukrajino sprejel EU," je sporočil generalni direktor GZS-ja Aleš Cantarutti.

Skupina podjetij za Ukrajino in Rusijo je po petkovem sestanku izrazila pričakovanje, da se ne bodo sprejemale sankcij proti Rusiji, ki bi lahko škodile podjetjem v Evropi. Izrazila so predvsem skrb zaradi morebitne prekinitve SWIFT-a, za kar se zavzema več držav članic EU-ja.

Predsednik GZS-ja Tibor Šimonka je v petkovi izjavi za javnost sicer dejal, da bi se morala vlada potruditi, da podpira predlog tistih članic EU-ja, ki zagovarjajo ohranitev plačilnega sistema SWIFT. A GZS uradnega predloga vladi o nasprotovanju izločitve Rusije iz SWIFT-a ne bo posredoval. "Ne glede na včerajšnje zaključke posvetovalne skupine in glede na dogajanje v Ukrajini GZS vladi ne bo posredoval uradnega predloga o nasprotovanju izločitve Rusije iz plačilnega sistema SWIFT," je poudaril Cantarutti.

Generalni direktor zbornice je ob tem še dodal, da bodo na GZS-ju članom, ki bodo utrpeli poslovno škodo, po najboljših močeh pomagali poiskati poslovne priložnosti na drugih trgih.

Izključitev Rusije iz SWIFT-a sicer številni vidijo kot potezo, ki bi onesposobila ruski bančni sistem.