Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mesec dni po katastrofalni eksploziji, ki je terjala sedem življenj, in največji gospodarski nesreči v Sloveniji so v Melaminu v Kočevju odstranili večino vseh nevarnih snovi iz poškodovanega dela podjetja. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je ob obisku zahvalil prejšnji ministrski ekipi z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu, da je takoj po nesreči odšla v Melamin in se zavedala, da je treba ukrepati in pomagati. Vse ukrepe, ki jih je nastavila prejšnja ministrska ekipa, bodo po besedah Hana "absolutno nadaljevali".

To vključuje tudi pomoč podjetju pri pridobivanju finančne pomoči, bodisi iz integralnega proračuna bodisi in sredstev EU-ja, za kar je prejšnje vodstvo ministrstva že sprejelo nekatere sklepe. Po Hanovih besedah bodo te postopke vodili "v skladu s pravili igre in kar se da hitro".

Glede selitve najnevarnejšega dela proizvodnje Melamina na drugo lokacijo zunaj naselja, o čemer tečejo pogovori, se zdi ministru ključno, da se lokalna skupnost in Melamin najprej dogovorita, kje bo to. Takoj zatem pa bo ministrstvo skušalo prevzeti vodilno vlogo, da bodo skupaj z ministrstvom za okolje in drugimi čim prej prišli do potrebnih sprememb prostorskega načrta, je dejal.

Han se zaveda, da bodo pri selitvi tudi nasprotovanja, "a kar koli bomo naredili, bomo trčili tudi ob težave", je dejal. "Vsi skupaj si v teh krajih želimo obdržati kakovostna delovna mesta, hkrati imeti tudi okolje, ki je sprejemljivo in dobro za življenje, zato moramo narediti vse, da bo zadeva dobro stekla," je dodal.

Občani začeli zbirati podpise za preselitev Melamina iz mesta

Medtem so domačini ustanovili civilno iniciativo "Melamin mora iz mesta" in začeli zbirati podpise za izselitev podjetja iz Kočevja. "Zahtevamo, da se kakršno koli pomoč pri sanaciji podjetja pogojuje s preselitvijo na novo lokacijo," je za Televizijo Slovenija poudaril Marko Rovan iz iniciative.

Medtem ko direktor Melamin Srečko Štefanič zagotavlja, da so bili vplivi, ki jih je eksplozija imela na okolje, minimalni oziroma jih ni bilo, pa v civilni iniciativi temu ne verjamejo in poudarjajo, da so eksplodirale in zgorele velike količine nevarnih kemičnih snovi. "Očitno po izjavah tako župana kot predstavnikov tovarne je bila to najbolj čista eksplozija v svetovni zgodovini brez kakršnih koli posledic," je dejal Rovan.

V civilni iniciativi poudarjajo, da če želi vlada pomagati Kočevju, potem naj zagotovi, da najprej neodvisni laboratorij preuči posledice katastrofe. Pravijo, da je nesreča pokazala, kako veliko grožnjo za življenja ljudi v mestu predstavlja podjetje Melamin.

Selitev na lokacijo med Kočevjem in Ribnico?

Direktor Melamina Srečko Štefanič je kot možno zemljišče, ki se omenja v pogovoru za prestavitev najnevarnejšega dela proizvodnje, potrdil lokacijo med Kočevjem in Ribnico, "ob železniški progi", več pa še ni želel povedati. Po njegovih besedah bi šlo za selitev dela proizvodnje, ki ima epiklorhidrin, "ostalo pa ni problematično". Proizvodnjo bo mogoče preseliti v dveh ali treh letih.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Barbara Renčof, prostorskega načrta za selitev podjetja seveda še nimajo, zanj pa bodo potrebovali kar 28 različnih soglasij, kar ne bo lahko. Zato na kočevski občini predlagajo, da jim ministrstvo za gospodarstvo v tem segmentu odpre vrata, najde sogovornike, s katerimi bodo lahko hitro delali na postopkih.

Peticije, ki jo je v zvezi z Melaminom začela zbirati ena od civilnih iniciativ, Štefanič še ni videl, so pa pripravljeni s civilno družbo voditi dialog, možnost za to je tudi v okviru nedavno ustanovljene posebne mešane komisije za nadzor sanacije v Melaminu, je dejal. Med današnjim obiskom ministra so se po besedah Štefaniča pogovarjali predvsem o konkretnih zadevah, kot so, katera vire porabiti in kako dobiti pomoč Evropske komisije.

Poudaril je, da so bili dosedanji znani vplivi nesreče na okolico minimalni. Zdaj so dobili tudi, za zdaj še neuradne, rezultate analiz tal 700 in 2000 metrov okoli Melamina, "kjer substanc, kot so epiklorhidrin, dietilentriamin in formaldehid, v tleh ni". V Melaminu po njegovih besedah trenutno dela od 130 do 140 delavcev, 17 jih je na čakanju, drugi izkoristijo kompenzacije in dopuste. V soboto bo začela delati kotlovnica, najverjetneje v ponedeljek še obutvena industrija, ki predstavlja okoli pet odstotkov njihove proizvodnje.

Han se je v okviru obiska v Kočevju srečal še s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem in obiskal lesnopredelovalno podjetje Snežnik v Kočevski Reki, kjer se je seznanil z delovanjem podjetja in njegovimi razvojnimi izzivi.