Minister za gospodarstvo Matjaž Han med obiskom podjetja Sandoz. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Minister za gospodarstvo Matjaž Han med obiskom podjetja Sandoz. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter zvezni svetnik in minister Švice za gospodarske zadeve, izobraževanje in raziskave Guy Parmelin sta v pogovorih poudarila uspešno sodelovanje in nasploh odlične odnose med državama. Kot je za STA poudaril Han, je Švica ena glavnih trgovinskih partneric Slovenije, blagovna menjava pa se tudi zaradi farmacevtske industrije povečuje.

Priložnosti za krepitev sodelovanja vidi tudi na področjih gradbeništva, obnovljivih virov energije, digitalizacije in krožnega gospodarstva, pa tudi informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Slovenija želi okrepiti tudi sodelovanje svojega zagonskega ekosistema s švicarskim, predvsem pa povezovanje s švicarskimi vlagatelji.

Parmelin je med drugim poudaril odlično sodelovanje s Slovenijo na področju vesoljskih tehnologij in izrazil polno podporo predvidenemu polnopravnemu članstvu Slovenije v Evropski vesoljski agenciji. Švica želi okrepiti sodelovanje tako na ravni državnih institucij kot podjetij, ki se ukvarjajo z vesoljsko tehnologijo. Han je švicarskega kolega ob tem seznanil s trendom razvoja vesoljske industrije v Sloveniji.

Švicarskim sogovornikom je zagotovil zavezanost Slovenije, da ohrani in še dodatno okrepi privlačnost za investicijsko in visokotehnološko dejavnost. Pri tem je izpostavil davčne olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj, finančne spodbude za investicije v Sloveniji, ki dvigujejo dodano vrednost, ter nepovratne in povratne podpore za razvoj podjetij v Sloveniji. Slovenija je povečala vlaganja v znanost in izobraževalni sistem, odlikujejo jo visoko usposobljeni kadri, pospešeno vlaga tudi v infrastrukturo, je dejal.

Sorodna novica Razvoj farmacevtske industrije: kako je ločitev švicarskih podjetij odprla priložnost za Slovenijo

Sandoz in Novartis močna investitorja

V Baslu je Han obiskal sedež farmacevtskih družb Sandoz in Novartis, ki sta med največjimi tujimi investitorji v Sloveniji. "Zelo zadovoljen sem bil, ko sem v enem od nemških časopisov prebral, da Sandoz hvali Slovenijo kot zelo pragmatično državo, ki je sposobna privabiti velike naložbe, in nas postavlja ob bok Nemčiji," je poudaril Han.

Glavni izvršni direktor Sandoza Richard Saynor je namreč v pred kratkim objavljenem intervjuju za Süddeutsche Zeitung dejal, da je v Sloveniji lažje vlagati kot v Nemčiji.

"Sodelovanje s tamkajšnjo vlado je zelo pragmatično. Nemška vlada ni tako prilagodljiva," je dejal o Sloveniji.

Han je izrazil prepričanje, da to napoveduje možnosti dodatnih naložb farmacevtskih družb v Sloveniji. "Govorili smo o tem, kaj bi morali narediti, da bi Slovenija postala še privlačnejša naložbena destinacija," je povedal. Njegovi sogovorniki so glede tega med drugim poudarili potrebo po stabilnem davčnem sistemu in okrepitvi podpornega okolja za zagonska podjetja.

Kmalu polnopravno članstvu v Cernu?

Slovenska delegacija se je mudila tudi na sedežu Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Meyrinu pri Ženevi, kjer so si ogledali pospeševalnik, podatkovni center in ATLAS center za obiskovalce. Han se je srečal z direktorico za mednarodne odnose Charlotte Lindeberg Warakaulle in slovenskimi znanstveniki.

Kot so spomnili na ministrstvu, Sloveniji julija poteče status pridružene članice Cerna, potem je načrtovan prehod v polnopravno članstvo. "Polnopravno članstvo bo po eni strani olajšalo in okrepilo sodelovanje in dejavnosti slovenskih znanstvenikov, obenem pa bo omogočilo poln dostop slovenskega gospodarstva do naročil Cerna in s tem povezan prodor na zahtevne trge z izdelki z visoko stopnjo vloženega znanja," so poudarili.

Srečanje s Čeferinom

Han se je z delegacijo podal tudi na sedež Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu, kjer se je sešel s predsednikom Aleksandrom Čeferinom. Med drugim sta govorila o evropskem modelu športa in vrednotah, ki so v okviru modela izpostavljene.

"Uefa in nogomet sta lep primer, kako se gradi organizacija od spodaj navzgor; vsak lahko igra z vsakim. Nogomet in šport ne moreta biti samo za elite. Šport mora ostati odprt za vse, nas povezovati in poosebljati pozitivne vrednote," je poudaril Han.

Slovenija se je po navedbah gospodarskega ministrstva na švicarskem trgu predstavila tudi kot privlačna država za turistično dejavnost.

Han obiskal Novartis v Švici