Hrvaška vlada pod vodstvom Zorana Milanovića je že pripravila prve ukrepe za boj s krizo. Foto: EPA
Hrvaška vlada pod vodstvom Zorana Milanovića je že pripravila prve ukrepe za boj s krizo. Foto: EPA

Na petkovi ožji seji hrvaške vlade so sprejeli odločitev o zvišanju DDV-ja in finančni minister Slavko Linić že pripravlja projekcijo proračuna na podlagi višjega DDV-ja. Za zdaj ni znano, kdaj bo davek uveljavljen. Nov proračun naj bi sprejeli februarja.

Za turizem in gostinstvo ter za živila in komunalne storitve bo hrvaška vlada uvedla 10-odstotno vmesno stopnjo DDV-ja. S tem bodo skušali zavarovati standard državljanov.

Projekcije levosredinske hrvaške vlade naj bi pokazale, da bo Hrvaška z zvišanjem DDV-ja okrepila letni proračun za več kot tri milijarde kun (400 milijonov evrov).

Vlada je na petkovi seji tudi odločila, da bodo letos znižali proračunsko porabo za pet milijard kun (530 milijonov evrov) v primerjavi z letom 2011.

Sredstva bodo znižali vsem ministrstvom, nedotakljive pa ne bodo ostale niti plače v javni in državni upravi niti božičnice, regresi za dopust in podobna nadomestila. Proračuna vlada ne bo znižala na račun velikih naložb in pokojnin.

Že prejšnja desnosredinska vlada je avgusta leta 2009 kot enega izmed ukrepov fiskalne politike za krepitev gospodarstva zvišala DDV z 22 na 23 odstotkov in uvedla tudi dodatni davek na plače.

Z zvišanjem DDV-ja se je Hrvaška med evropskimi državami z najvišjim tovrstnim davkov zavihtela tik pod vrh, na drugo mesto za Madžarsko, kjer DDV znaša 27 odstotkov.